جلد 12 - شماره سال ۱۴۰۱                   ‫جلد (12): 34 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shahreza V, Danesh E, Moradi A, Abolmaali K, Akhlaqi Fard M. Developing a Treatment Protocol of Acceptance and Commitment Using the Metaphors of Rumi's Spiritual Masnavi. MEJDS 2022; 12 :34-34
URL: http://jdisabilstud.org/article-1-2235-fa.html
شاهرضا وحید، دانش عصمت، مرادی علیرضا، ابوالمعالی الحسینی خدیجه، اخلاقی فرد مرتضی. تدوین پروتکل درمانی پذیرش و تعهد با استفاده از استعاره‌های مثنوی معنوی مولانا. مجله مطالعات ناتوانی. 1401; 12 () :34-34

URL: http://jdisabilstud.org/article-1-2235-fa.html


1- گروه روان‌شناسی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
2- گروه روان‌شناسی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
3- گروه روان‌شناسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
4- گروه روان‌شناسی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
5- گروه ادیان و عرفان، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
چکیده:   (952 مشاهده)

زمینه و هدف: اختلالات یادگیری محدود به ناتوانی در یادگیری ریاضی یا خواندن نمی‌شود؛ بلکه هر فعالیتی را که فرد به‌صورت روزانه در آن درگیر است، شامل می‌شود. درمان مبتنی‌بر پذیرش و تعهد ازجمله درمان‌هایی است که می‌تواند در این زمینه مؤثر باشد. هدف پژوهش حاضر، تدوین برنامهٔ پروتکل ‌درمانی مبتنی‌بر پذیرش و تعهد با استفاده از استعاره‌های مثنوی معنوی مولانا بود.
روش‌بررسی: این پژوهش با استفاده از روش تحقیق تحلیل محتوای کیفی انجام پذیرفت. در این پژوهش بررسی حکایت‌های مثنوی معنوی با استفاده از روش تحلیل محتوا به‌منظور استخراج محتوای پنهان حکایت‌ها و تطابق آن‌ها با مقوله‌های درمان مبتنی‌بر پذیرش و تعهد صورت گرفت. سپس در قالب برنامۀ هشت‌جلسه‌ای ۷۵ دقیقه‌ای (هر هفته دو جلسه) پروتکل ‌درمانی مبتنی‌بر پذیرش و تعهد با استفاده از استعاره‌های مثنوی تنظیم شد. برای بررسی روایی پروتکل در بخش دوم پژوهش، پروتکل طراحی‌شده به‌طور آزمایشی روی یک ‌خانم ۳۵ ساله، دارای تحصیلات لیسانس و خانه‌دار و دارای فرزند مبتلا به مشکلات یادگیری تحصیلی (که دارای صفات بیش‌فعالی نیز بود و اختلال یادگیری آن ریشه در بیش‌فعالی وی داشت) اجرا شد.
یافته‌ها: درمجموع هشت حکایت مرتبط یافت شد که تناظر هر شش مقولهٔ درمان مبتنی‌بر پذیرش و تعهد در آن‌ها پیدا بود؛ همچنین روایی پروتکل در اجرای آزمایشی روی یک ‌آزمودنی با استفاده از مشاهدات بالینی و سؤالات بازپاسخ به تأیید رسید.
نتیجه‌گیری: براساس نتایج پژوهش، در مثنوی معنوی استعاره‌های متناظر با درمان مبتنی‌بر پذیرش و تعهد به‌منظور بومی‌سازی این درمان با استفاده از حکایت‌های مثنوی معنوی وجود دارد و پروتکل طراحی‌شده با استفاده از این استعاره‌ها دارای روایی محتوایی مناسبی است.

متن کامل [PDF 611 kb]   (834 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: روانشناسی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات ناتوانی (علمی- پژوهشی) می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Middle Eastern Journal of Disability Studies

Designed & Developed by : Yektaweb