1- دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده: (2526 مشاهده)
زمینهوهدف: اختلالات خوردن یکی از اختلالات شایع روانتنی به شمار میروند که مشکلات فراوانی در سلامت جسمانی و عملکرد روانی را باعث میشوند و همچنین، کیفیت زندگی فرد مبتلا را مختل و باعث مرگ ومیر میشوند. هدف پژوهش حاضر اثربخشی درمان مبتنی بر تنظیمهیجان بر تصور از خود و حمایتاجتماعی ادراکشده افراد مبتلا به اختلال پرخوری بود.
روشبررسی: روش پژوهش تجربی از نوع نیمهآزمایشی و با طرح پیشآزمون- پسآزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زنان مبتلا به اختلال خوردن شهرستان ساری در سال99-1398بودند. نمونه این پژوهش شامل30 زن مبتلا به اختال خوردن بودند که به صورت هدفمند از میان افرادی که به مراکز مشاوره ساری مراجعه کرده بودند و به اختلال خوردن تشخیص داده شدند، انتخاب شدند و به صورت تصادفی ساده در گروه آزمایش(15 نفر) و گروه گواه(15 نفر) جایگزین شدند. برای جمعآوری دادهها از مقیاس تشخیصی اختلالات خوردن(استیک و همکاران، 2001)، پرسشنامه تصور از خود(بک، 1978) و پرسشنامه حمایتاجتماعی ادراک شده زیمت(1983) استفاده شد. دادهها با استفاده از نرمافزارSPSS نسخه23 و تحلیل کواریانس چندمتغیری تحلیل شدند. سطح معنیداری تمام آزمونها05/0 درنظر گرفته شد.
یافتهها: با توجه به میانگین و انحرافمعیار در گروههای آزمایش و گواه در پیشآزمون و پسآزمون و سطح معنیداری و مجذور اتای متغیرهای مورد پژوهش میتوان گفت که اثربخشی درمان مبتنیبرتنظیمهیجان با افزایش حمایتاجتماعی خانواده(001/0>p)، حمایتدوستان(001/0>p) و حمایت افراد مهم(001/0>p) همراه بود.
نتیجهگیری: براساس یافتههای این پژوهش میتوان نتیجه گرفت که درمان مبتنی بر تنظیم هیجان سبب اصلاح و ارتقاء درک حمایت اجتماعی افراد مبتلا به اختلال پرخوری شده است.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی