زمینه و هدف : اگرتعارض زناشویی حل نشود موجب ناکارآمدی و ناتوانی زوجین در ازدواج می شود . از عواملی که در کاهش تعارض زناشویی می تواند موثر باشد، عملکرد خانواده و میزان تحمل پریشانی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی بسته طراحی شده بر اساس درمان های فراتشخیصی مبتنی بر الگوی مک مستر، متمرکز بر شفقت ، متمرکز بر ذهن آگاهی بر عملکرد خانواده و تحمل پریشانی زنان دارای تعارض زناشویی انجام گرفت.
روش بررسی : این پژوهش کاربردی از نوع پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون-پسآزمون با گروه گواه همراه با پیگیری 3 ماهه بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه زنان دارای تعارض زناشویی مراجعه کننده به چهار مرکز منتخب مشاوره غرب شهر تهران در بهار سال 1398 بودند که به پرسشنامه تعارض زناشویی ثنایی ذاکر و براتی(1372)پاسخ داده بودند و صد زن که بالاترین نمرات تعارض زناشویی را کسب کرده بودند، پرسشنامه های سنجش خانواده اپشتاین، بالدوین و بیشاپ (1983) و تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005) را پر کردند و از میان افراد واجد شرایط، 24 نفر که نمره بالایی در عملکرد خانواده و نمره پایینی در تحمل پریشانی داشتند و داوطلب مشارکت در مطالعه بودند در دو گروه گواه و آزمایش 12 نفره بصورت تصادفی قرار گرفتند. گروه آزمایش تحت مداخله 12 جلسهای بسته درمان طراحی شده براساس درمان فرا تشخیصی مبتنی بر الگوی مک مستر، متمرکزبر شفقت ، متمرکز برذهن آگاهی قرار گرفتند و گروه گواه تحت هیچ مداخله ای قرار نگرفت. سه ماه پس از اتمام مداخله هر دو گروه مورد پیگیری قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از هر سه مرحله در دو گروه در سطح معناداری(05/0
α= ) با استفاده از نرم افزار تحلیل آماری24
SPSS، با آمار توصیفی و استنباطی (تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر) انجام شد
.
یافته ها: نتایج نشان داد که بسته درمان طراحی شده براساس درمان فراتشخیصی موجب افزایش عملکرد خانواده ( 001/0>
p)و افزایش تحمل پریشانی( 001/0>
p) در زنان دارای تعارض زناشویی بوده و این تأثیر تا دوره پیگیری ماندگار بود ( 001/0>
p).
نتیجه گیری: بر اساس یافته های این پژوهش بسته طراحی شده فراتشخیصی بر عملکرد خانواده و تحمل پریشانی زنان دارای تعارض زناشویی موثر است.