1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان، زنجان، ایران
چکیده: (17 مشاهده)
زمینه و هدف: پیشرفت تحصیلی و جلوگیری از بروز ناتوانیهای یادگیری دانش آموزان یکی از شاخصهای مهم در ارزشیابی آموزش و پرورش است و در این نظام برای رسیدن به این هدف، کوششهای فراوانی صورت میگیرد. هدف این پژوهش تبیین پیشرفت تحصیلی بر اساس باورهای فراشناختی با نقش میانجی معنای تحصیل دانش آموزان پسر پایه یازدهم بود.
روش بررسی: این پژوهش به روش توصیفی- همبستگی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تعداد 3015 نفر از دانش آموزان پسر پایه یازدهم مدارس ناحیه 2 شهر رشت در سال تحصیلی 99-1398 بود که از بین آنها تعداد 341 نفر نمونه واجد شرایط و داوطلب به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و وارد مطالعه شد. برای جمع آوری دادههای مورد نیاز از میانگین معدل پایان ترم دانش آموزان، پرسشنامه های باورهای فراشناختی ولز، کاترایت- هاتن (2004) و نیز معنای تحصیل هندرسون- گینک و اسمیت (2006) استفاده شد. به منظور تحلیل دادهها علاوه بر شاخصهای آمار توصیفی از روش آماری مدلسازی معادلات ساختاری در سطح معناداری 0/05 و نرم افزار Amos23 استفاده شد.
یافته ها: نتایج حاصل از مدلسازی معادلات رگرسیونی ساختاری نشان داد که اثر کل باورهای فراشناختی بر متغیر پیشرفت تحصیلی معنادار بود (0/001< p،0/439β= ). همچنین اثر مستقیم باورهای فراشناختی بر متغیر پیشرفت تحصیلی معنادار بود (0/001< p،0/285β= ). از طرف دیگر نتایج نشان داد اثر غیرمستقیم باورهای فراشناختی با میانجیگری معنای تحصیل میتواند پیشرفت تحصیلی را تبیین کند (0/906GFI= ،0/035RMSEA= ). این یافته حکایت از برازش مناسب دادهها به مدل مفروض داشت.
نتیجه گیری: بر اساس یافته های این پژوهش میتوان نتیجه گیری کرد که موفقیت و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان از اولویتهای نظام آموزش و پرورش است. برای تحقق این هدف و به منظور جلوگیری از اتلاف سرمایه های انسانی و مادی مطالعات فراوانی انجام شده است. از یافته های این پژوهش هم میتوان نتیجه گیری کرد که برای تبیین پیشرفت تحصیلی دانش آموزان میتوان نقش متغیرهای باورهای فراشناختی و معنای تحصیل را مورد پژوهش قرار داد. سازمانها و افرادی که میتوانند از نتایج این یافته استفاده کنند میتوان آموزش و پرورش، پژوهشگاه مطالعات تعلیم و تربیت، روانشناسان، مشاوران و اولیاء دانش آموزان را نام برد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی