1- دانشگاه آزاد اسلامی علوم و تحقیقات واحد تهران، تهران، ایران
2- دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی تهران، تهران، ایران
3- دانشگاه علامه طباطبائی تهران، تهران، ایران
چکیده: (170 مشاهده)
زمینه و هدف: سیستم فعالسازی و بازداری رفتاری نقش اساسی در تنظیم هیجانات دارند و وجود اختلال در هر یک از این سیستمها میتواند منجر به بروز ناتوانیهایی در افراد شود. پژوهش حاضر با هدف مدلیابی شکوفایی بر اساس سیستم فعالسازی و بازداری رفتاری با میانجیگری شخصیت تاریک در دانشجویان صورت گرفت.
روش بررسی: این پژوهش به روش توصیفی- همبستگی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشجویان رشته علوم انسانی مقطع دکتری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران در سال تحصیلی 99-1398 به تعداد 1621 نفر بود که از بین آنها تعداد 770 نفر داوطلب واجد شرایط به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب و وارد مطالعه شدند. برای جمعآوری دادههای مورد نیاز از پرسشنامههای شکوفایی سلیمانی و همکاران (1394)، شخصیت تاریک جانسون و وبستر (2010) و سیستم فعالسازی و بازداری رفتاری کارور و وایت (1994) استفاده شد. دادهها با استفاده از روش آماری معادلات ساختاری در سطح معناداری 05/0 و از طریق نرمافزارهای Spss22 و Pls3 تحلیل شد.
یافتهها: نتایج نشان داد سیستم بازداری رفتاری با نقش میانجی شخصیت تاریک بر شکوفایی اثر منفی و معناداری داشت (163/5 =t ؛061/0-=β). همچنین سیستم فعالسازی رفتاری با نقش میانجی شخصیت تاریک بر شکوفایی اثر مثبت و معناداری داشت (600/4 = t؛074/0=β).
نتیجهگیری: بر اساس نتایج یافتههای این پژوهش میتوان نتیجهگیری کرد مدلیابی شکوفایی بر اساس سیستم فعالسازی و بازداری رفتاری با میانجیگری شخصیت تاریک از نظر آماری معنیدار بوده و مدل از اعتبار لازم برخوردار است.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی