1- دانشگاه آزاد یزد
2- دانشگاه یزد
چکیده: (69 مشاهده)
زمینه و هدف: تعارضات بین والد- نوجوان اگر به شیوه صحیح حل نشوند باعث تداوم تعارض و ممکن است شکل آسیب زا به خود بگیرد و این خطر هست که خانواده به دسته بندیهای مخالف همدیگر تبدیل شوند. هدف اصلی این پژوهش تبیین راهبردهای حل تعارض از دیدگاه والدین در شهر یزد بود.
روش بررسی: این تحقیق با رویکرد کیفی و بخشی از پژوهشی بود که به شیوه نظریه داده بنیاد انجام شده است. دراین روش از نمونه گیری هدفمند و اشباع نظری پس از مصاحبه با 29 والد به دست آمد. جهت تحلیل داده ها از کد گذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد.
یافته ها: یافته های پژوهش حاضر 62 مفهوم، 10 مقوله فرعی و 3 مقوله اصلی (انفعالی، مخرب، کارآمد) جهت تبیین مقوله مرکزی تاکتیک های حل تعارض بود. راهبردهای اجتنابی و خدمتکارانه مربوط به راهبردهای انفعالی؛ راهبردهای ائتلاف گرایانه، سلطه گرایانه، مقابله ای و سرکوب گرایانه مربوط به راهبردهای مخرب و راهبردهای معنویت گرایانه، مؤتلفانه، مصالحه گرایانه و توافقی مربوط به راهبردهای کارآمد این پژوهش بودند.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد وقتیکه تعارض در بین والد- نوجوان بروز می کند، طرفین دست به کار می شوند تا با اقدام خود جهت برطرف کردن تعارض و رسیدن به خواسته هایشان تلاش کنند. تجارب، دانش، باورها و ارزشهای افراد شیوه های مختلفی برای حل تعارض پیش روی آنها میگذارد که این شیوه ها گاهی مخرب و گاهی کارآمد است پس فهم راهبردها برای جلوگیری از آسیب فرد، خانواده و اجتماع ضروری است.
واژههای کلیدی: والد،
نوجوان،
تعارض،
راهبرد
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
مشاوره