1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود، شاهرود، ایران
2- دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه علامه طباطبائی تهران، تهران، ایران
چکیده: (23 مشاهده)
زمینه و هدف: حضور کودکان دارای اختلال نارسایی توجه/ بیشفعالی در خانوادهها میتواند بر بهزیستی روانشناختی مادران تأثیر گذاشته و ناتوانیهای مختلفی را بهدنبال داشته باشد. علیرغم اهمیت این مسأله، خلاءهای پژوهشی متعددی مشاهده میشود. در همین زمینه آموزش مبتنی بر رویکرد تحلیل وجودی ضرورت پیدا میکند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مبتنی بر رویکرد تحلیل وجودی بر بهزیستی روانشناختی مادران کودکان دارای اختلال نارسایی توجه/ بیشفعالی انجام شد.
روش بررسی: این پژوهش به روش نیمهآزمایشی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تعداد 210 نفر از زنان دارای فرزندان با اختلال نارسایی توجه/ بیشفعالی مراجعه کننده به کلینیکهای روانشناختی غرب تهران در سال 1397 بود که از بین آنها تعداد 30 نفر نمونه واجد شرایط و داوطلب به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب و وارد مطالعه شد. برای جمعآوری دادههای مورد نیاز از پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف و همکاران (1998) استفاده شد. گروه آزمایش بهمدت 10 جلسه 80 دقیقهای در معرض آموزش مبتنی بر رویکرد تحلیل وجودی فرانکل (1968) قرار گرفت. در طول اینمدت گروه گواه هیچگونه مداخلهای را دریافت نکرد. به منظور تحلیل دادهها علاوه بر شاخصهای آمار توصیفی از روش آماری تحلیل کوواریانس استفاده شد. در این پژوهش سطح معنیداری برای همه آزمونها 05/0 لحاظ گردید. همچنین تمامی عملیات آماری از طریق نرمافزارهای Spss24 انجام شد.
یافتهها: نتایج نشان داد بسته آموزشی مبتنی بر رویکرد تحلیل وجودی بر بهزیستی روانشناختی تأثیر معناداری داشت (001/0>P) و موجب افزایش بهزیستی روانشناختی مادران کودکان دارای اختلال نارسایی توجه/ بیشفعالی شد.
نتیجهگیری: بر اساس نتایج یافتههای این پژوهش میتوان نتیجهگیری کرد که بسته آموزشی مبتنی بر رویکرد تحلیل وجودی بر ارتقاء بهزیستی روانشناختی مؤثر بود. این نتیجه میتواند با توجه به ضرورت دستیابی به یک روش مناسب جهت درمان اختلالات روانی و لزوم دستیابی به روشی جهت ارتقاء بهزیستی روانشناختی افراد قابل توجه باشد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی