مقالات درحال ویرایش                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه شهید بهشتی
چکیده:   (920 مشاهده)
زمینه و هدف: در افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر[1]، هدایت منابع پردازش اطلاعات به سمت تهدید منجر به سوگیری توجه می­شود و می­تواند اضطراب و نگرانی بیمار را افزایش دهد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی بسته توانبخشی شناختی (ابر) بر سوگیری توجه در دو سطح هشیار و ناهشیار در نوجوانان عراقی مبتلا به این اختلال انجام شد.
روش بررسی: پژوهش حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش­آزمون، پس­آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری، دانش آموزان عراقی 15 تا 18 ساله دارای اختلال اضطراب فراگیر بودند. بعد از غربالگری دانش­آموزان، 17 نفر (7 دختر و 10 پسر) با روش نمونه­گیری هدفمند از جامعه انتخاب شدند و تکلیف شناختی دات پروب را در سطوح ناهشیار[2](زمان ارائه محرک  200 میلی ثانیه) و هشیار  [3](زمان ارائه محرک 500 میلی ثانیه) پیش و پس از اجرای برنامه 12 جلسه­ای توانبخشی شناختی در سه نوبت زمانی (پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری) تکمیل کردند[MF1] .
یافته­ها:  نتایج تحلیل واریانس با اندازه­گیری مکرر نشان داد که در متغیرهای زمان واکنش به محرک های همخوان و شاخص سوگیری توجه در وضعیت هشیار از پیش آزمون تا پیگیری تفاوت معناداری وجود داشت (001/0p<)، اما زمان واکنش به محرک ناهمخوان از پیش آزمون تا پیگیری تفاوت معناداری نداشت. در وضعیت ناهشیار نیز بین زمان واکنش به محرک همخوان و شاخص سوگیری توجه از پیش آزمون تا پیگیری تفاوت معناداری مشاهده نشد، اما زمان واکنش به محرک ناهمخوان از پیش آزمون تا پیگیری تفاوت معناداری نشان داد (018/0 p=). نتایج آزمون تعقیبی نشان داد در متغیر زمان واکنش به محرک همخوان در وضعیت هشیار میانگین نمرات از پیش آزمون تا پس آزمون(p= 0/002) و پیگیری کاهش یافت(p<0/001[MF2] )، اما بین نمرات پس آزمون و پیگیری تفاوت معناداری وجود نداشت. در مورد شاخص سوگیری توجه در وضعیت هشیار نیز نتایج آزمون تعقیبی نشان داد میانگین نمرات از پیش آزمون تا پس آزمون و پیگیری کاهش یافت(p=0/004). در وضعیت ناهشیار میانگین زمان واکنش به محرک ناهمخوان نیز کاهش یافت(p=0/021).
نتیجه­گیری: برنامه توانبخشی شناختی اصلاح سوگیری توجه (بسته ابر) می­تواند در هر دو سطح هشیار و ناهشیار، سوگیری توجه به محرک های تهدید کننده را در افراد دارای اختلال اضطراب فراگیر کاهش دهد، بنابراین از این برنامه می توان در کاهش نگرانی نوجوانان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر استفاده کرد.


[1] Generalized Anxiety Disorder
[2] Unconscious
[3] Conscious

 [MF1]در متن به نداشتن گروه کنترل اشاره شده است
 [MF2]انجام شد در سه بخشی که فرموده بودین
     
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: توانبخشی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات ناتوانی (علمی- پژوهشی) می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Middle Eastern Journal of Disability Studies

Designed & Developed by : Yektaweb