1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری
چکیده: (22 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: واژینیسموس به عنوان یک کژکاری جنسی شایع در زنان اثرات روانشناختی زیادی را موجب میشود. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی رواندرمانی هیجان محور بر اضطراب، سازگاری زناشویی و کیفیت زندگی جنسی در زنان مبتلا به واژینیسموس انجام شد.
روش بررسی: روش پژوهش از نوع نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون، پسآزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل زنان مبتلا به واژینیسموس مراجعهکننده به کلینیکهای رواندرمانی تهران در فاصله تیر تا شهریور ماه 1398 میشد. نمونه حاضر را افراد واجد شرایط و داوطلب تشکیل میدادند که به صورت تصادفی در گروهها جایگذاری شدند (حجم نمونه هر گروه 10 نفر).دادهها با استفاده از مقیاسهای کیفیت جنسی سایموندس، بولل و کوریک (2002)، اضطراب بک BAI(1990) و سازگاری زناشویی هلبرت (1993) گردآوری شد. گروه آزمایش مداخله 12 جلسهای رواندرمانی هیجان محور را دریافت نمود و گروه گواه در این مدت هیچگونه مداخله روانشناختی دریافت نکرد. پیش و پس از اجرای مداخله دادههای مورد نظر گرداوری شد. دادهها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره در محیط نرمافزار SPSS-25 و با در نظر گرفتن سطح معناداری 05/0 تحلیل شدند.
یافتهها: بر اساس یافتههای پژوهش بین نمرات میانگین پسآزمون گروه گواه و آزمایش در متغیرهای اضطراب (001/0p<) و سازگاری زناشویی (001/0p<) تفاوت معناداری وجود داشت، اما در متغیر کیفیت زندگی جنسی تفاوت معناداری مشاهده نشد.
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای پژوهش میتوان گفت کاربست رویکرد درمانی هیجانمحور میتواند نتایج مثبتی در بهبود اضطراب و سازگاری جنسی زنان مبتلا به واژینیسموس داشته باشد.
کلیدواژهها:
رواندرمانی هیجان محور، کیفیت زندگی جنسی، سازگاری زناشویی، واژینیسموس
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی