1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز- ایران
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد سراب. گروه روانشناسی
3- دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد، مهاباد- ایران
چکیده: (144 مشاهده)
زمینه و هدف: خودناتوانسازی در دانشآموزان از جمله عوامل دخیل در پیشرفت تحصیلی به حساب میآید. تحقیق حاضر با هدف مدل سازی خودناتوان¬سازی تحصیلی براساس باورهای فراشناختی و کمالگرایی با توجه به نقش واسطهای جهتگیری هدف در دانشآموزان دوره دوم متوسطه شهر ارومیه انجام شد.
روش بررسی: روش تحقیق حاضر توصیفی– تحلیلی از نوع همبستگی بود که در قالب مدلسازی معادلات ساختاری صورت گرفت. جامعه آماری این تحقیق را کلیه دانشآموزان دوره دوم متوسطه شهر ارومیه تشکیل میدادند که از این میان 827 نفر به عنوان نمونه به روش نمونهگیری تصادفی خوشهای انتخاب شدند (413 نفر برای برازش مدل اصلی و 414 نفر برای مدل اندازهگیری). ابزارهای جمعآوری دادهها عبارت بودند از: پرسشنامه باورهای فراشناختی (ولز، 1997) و پرسشنامه کمالگرایی (هویت و فلت، 1991)، مقیاس خودناتوانسازی تحصیلی (میدگلی و همکاران ، 1996) و مقیاس جهتگیری اهداف (میدگلی و همکاران ، 1998). جهت بررسی دادهها از روش مدلسازی معادلات ساختاری و به طور خاص از روش بوتاستراپ استفاده شد. تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزارهای SPSS نسخه 26 و AMOS نسخه 24 و در سطح خطای 05/0 انجام شدند.
یافتهها: شاخص¬های نیکویی برازش حاکی از برازش مناسب مدل بود (923/0=CFI، 061/0=RMSEA). ضریب مسیر بین باورهای فراشناختی (049/0= α ، 36/0= β) و کمال گرایی (043/0= α ، 60/0= β) بر خودناتوانسازی تحصیلی معنادار بود. نتایج نشان داد جهتگیری هدف در رابطه بین باورهای فراشناختی و خودناتوانسازی تحصیلی دانشآموزان اثر میانجیگری جزیی داشت (001/0 = p). همینطور، یافتهها حاکی از آن بود که جهتگیری هدف در رابطه بین کمالگرایی و خودناتوانسازی تحصیلی دانشآموزان اثر میانجی نداشت (001/0 = p).
نتیجهگیری: با توجه به یافتهها نتیجهگیری شد بدون دخالت متغیر میانجی جهتگیری هدف، باورهای فراشناختی و کمالگرایی بر خود ناتوان سازی تحصیلی دانشآموزان تاثیر معنیداری داشت.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
توانبخشی