زمینه و هدف: اضطراب، افسردگی و ناکارآمدی جنسی ازجمله اختلالات رایج دوران سالمندی است. معمولاً مشکلات جنسی سالمندان از نظر پزشک یا مراقب بهداشتی مخفی میماند و در زنان و مردان بهصورت متفاوتی بروز میکند که این مسئله بر سلامت روانی آنان تأثیر منفی میگذارد؛ بنابراین در مطالعهٔ حاضر به مقایسهٔ میزان اضطراب، افسردگی و ارتباط آن با ناکارآمدی جنسی در بین سالمندان زن و مرد بیشتر از شصت سال پرداخته شد.
روشبررسی: در این پژوهش مقطعیمقایسهای، میزان اضطراب، افسردگی و ناکارآمدی جنسی در صد نفر از سالمندان زن و مرد بیشتر از شصتسال مراجعهکننده به بیمارستان طالقانی شهر تهران بررسی شد. آزمودنیهای مذکور بهصورت تصادفی از بین مُراجعان زن و مرد انتخاب شدند. افسردگی و اضطراب ازطریق پرسشنامهٔ مقیاس بیمارستانی افسردگی و اضطراب، زیگمون و اسنایت (۱۹۸۳) (HADS) و ناکارآمدی جنسی ازطریق پرسشنامهٔ آزمون تجارب جنسی آریزونا (۲۰۰۰)(ASEX) ارزیابی شد. تحلیل اطلاعات با استفاده از آمار توصیفیتحلیلی ازجمله آزمون تی مقایسهٔ میانگینهای دو گروه مستقل و مربع کای و آزمون همبستگی پیرسون با نرمافزار SPSS نسخهٔ ۲۵ صورت گرفت. در تمامی آزمونها سطح معناداری برابر با ۰٫۰۵ در نظر گرفته شد.
یافتهها: تفاوتهای بین گروه سالمندان مرد با گروه سالمندان زن نشان داد، در گروه زنان ناکارآمدی جنسی بهطور محسوسی بیشتر از مردان است (۰٫۰۰۱≥p) و بهطور معناداری زنان بیشتر از مردان دچار اضطراب هستند (۰٫۰۰۱≥p). در رابطه با افسردگی بین دو گروه تفاوت معناداری مشاهده نشد. از یافتههای جانبی تحقیق مشخص شد، بین ناکارآمدی جنسی و افسردگی مردان (۰٫۰۰۱>p و ۰٫۴۲=r)، اضطراب مردان (۰٫۰۰۱>p و ۰٫۵۳=r) و بین ناکارآمدی جنسی و افسردگی زنان (۰٫۰۰۱>p و ۰٫۶۶=r)، اضطراب زنان (۰٫۰۰۱>p و ۰٫۴۸=r) در سالمندان مرد و زن ارتباط همبستگی خطی معناداری وجود دارد؛ همچنین بین ناکارآمدی جنسی و افسردگی (۰٫۰۰۱>p و ۰٫۴۹=r) و بین ناکارآمدی جنسی و اضطراب (۰٫۰۰۱>p و ۰٫۴۲=r) در سالمندان ارتباط همبستگی خطی معناداری وجود دارد. با افزایش ناکارآمدی جنسی، افسردگی و اضطراب در بین سالمندان افزایش یافت.
نتیجهگیری: یافتههای این پژوهش مشخص کرد، میزان اضطراب، افسردگی و مشکلات جنسی در افراد سالمند در حد زیادی است و زنان سالمند دارای ناکارآمدی جنسی و اضطراب بیشتری از مردان سالمند هستند. همچنین نتیجه شد، ناکارآمدی جنسی تأثیری مستقیم بر افزایش افسردگی و اضطراب در هر دو جنس زن و مرد سالمند دارد؛ بنابراین توجه به تشخیص و درمان این عوامل مهم در بین سالمندان و همچنین بهتفکیک جنسیت مهم است و بهطور اطمینان باعث بهبود وضعیت بهداشت روان و کیفیت زندگی سالمندان میشود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |