1- گروه روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی
2- گروه روانشناسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی
3- گروه روانشناسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران؛ گروه توانبخشی شناختی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده: (663 مشاهده)
زمینه و هدف: توانبخشی شناختی یکی از روش های نوینی است که کاربرد آن می تواند به بهبود شاخص های کارکردهای اجرایی کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم منجر شود. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی توانبخشی شناختی مبتنی بر توجه و حافظه بر مشکلات رفتاری و کارکردهای اجرایی کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم انجام شد.
روش بررسی: مطالعه حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون- پسآزمون همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان با اختلال طیف اتیسم شهر شیراز در سال تحصیلی 98-99 بودند. گروه نمونه شامل 44 نفر از دانش آموزان اتیسم که با نمونهگیری هدفمند از بین مدارس عادی و استثنایی انتخاب و در 2 گروه 22 نفری آزمایش و گواه به روش تصادفی گمارده شدند. مداخله طی 13 جلسه (60 دقیقه ای) مبتنی بر توانبخشی شناختی مبتنی بر توجه و حافظه بر روی گروه آزمایش اجرا شد. ابزارهای پژوهش شامل آزمون سنجش دامنه اتیسمASSQ (اهلر و همکاران،۱۹۹۳)، آزمون های اﺳﺘﺮوپ(رﻳﺪﻟﻲ،1935)، عملکرد مداوم (رازولد و همکاران،1956)، کارتهای ویسکانسین (گرانت و همکاران،1948) و N-Back (کرچنر،1958) بود. دادهها با استفاده از نسخه 24 نرمافزار SPSS و با آنالیز کوواریانس تک متغیری در سطح معناداری 05/0 تحلیل شدند.
یافته ها: نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که پس از حذف اثر پیشآزمون، میانگین نمرات مشکلات رفتاری(001/0p<) و مولفه های کارکردهای اجرایی مانند برنامهریزی(001/0p<)، بازداری(001/0p<)، توجه پایدار(001/0p<) و حافظه کاری (001/0p<) در پسآزمون اختلاف آماری معناداری بین دو گروه وجود داشت.
نتیجه گیری: بر اساس یافته های این پژوهش می توان گفت که روش توانبخشی مبتنی بر توجه و حافظه در کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم قابلیت کاربرد داشته و بر بهبود مشکلات رفتاری و کارکردهای اجرایی آن ها اثربخش است.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی