1- دانشگاه فرهنگیان
2- دانشگاه صنعتی نوشیروانی، بابل
چکیده: (33 مشاهده)
زمینه و هدف: تعارض زناشویی، یکی از مشکلات شایع در دنیای امروز است که به دلیل اثرات مخرب آن مورد توجه روانشناسان و مشاوران خانواده واقع شده است. برایناساس پژوهش حاضر، با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارتهای زناشویی مبتنی بر نظریه انتخاب برکاهش تعارضات زناشویی انجام شد.
روش بررسی: روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل 350 دانشجوی متاهل دانشگاه فرهنگیان بابل بود. برای تعیین نمونه ابتدا 350 پرشسنامه منبع کنترل و تعارض زناشویی در بین دانشجویان متأهل توزیع شد. از این جامعه 45 زوج که بهطور همزمان دارای منبع کنترل بیرونی بودند و از تعارض زناشویی رنج میبردند 20 زوج به روش هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامۀ تعارض زناشویی( ثنایی ، 1379) و مقیاس منبع کنترل (راتر،1966) بود. دادهها با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی توکی در نرم افزار SPSS نسخه 26 انجام شد. در این پژوهش سطح معناداری 05/0 در نظر گرفته شد.
یافتهها: نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که آموزش های مهارت های زناشویی مبتنی بر نظریه انتخاب در زوج های مورد مطالعه باعث کاهش تعارض زناشویی پس از مداخله شد(p<0/001). همچنین نتایج آزمون تعقیبی توکی نشان داد که تاثیر این مداخله در مرحله پیگیری نیز ماندگار بوده است.
نتیجهگیری: براساس یافته های پژوهش، مداخله آموزشی مبتنی بر نظریه انتخاب میتواند به عنوان یکی از روشهای مؤثر در بهبود مشکلات ارتباطی زوجین مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
مشاوره