جلد 13 - شماره سال ۱۴۰۲                   ‫جلد (13): 22 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.MUK.REC.1397/5053

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rahmani S, Goudarzi M, Arasteh M. Determining the Effectiveness and Durability of Sexual Problem-Oriented Couple Therapy Based on Islamic Approach on Sexual Issues, Marital Intimacy, and Marital Commitment in Couples Referring to Counseling Centers Over Time. MEJDS 2023; 13 :22-22
URL: http://jdisabilstud.org/article-1-2619-fa.html
رحمانی شرمین، گودرزی محمود، آراسته مدبر. تعیین اثربخشی و ماندگاری زوج‌درمانی مسئله‌محور جنسی مبتنی‌بر رویکرد اسلامی بر مسائل جنسی، صمیمیت زناشویی و تعهد زناشویی زوجین در طول زمان. مجله مطالعات ناتوانی. 1402; 13 () :22-22

URL: http://jdisabilstud.org/article-1-2619-fa.html


1- دکتری مشاورهٔ تخصصی، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران
2- استادیار، گروه مشاورهٔ خانواده، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران
3- دانشیار گروه روان‌پزشکی، ایران، سنندج، علوم‌پزشکی کردستان، بیمارستان کوثر، بخش روان‌پزشکی، سنندج، ایران
چکیده:   (238 مشاهده)

چکیده
زمینه و هدف: فرایند نسبتاً آموزشی جدید برای زوج‌های جوان، برنامهٔ مدون آموزش رفتار جنسی و ارتباطی دربارهٔ همسران است. هدف از انجام این پژوهش، تعیین اثربخشی و ماندگاری زوج‌درمانی مسئله‌محور جنسی مبتنی‌بر رویکرد اسلامی بر مسائل جنسی و صمیمیت زناشویی و تعهد زناشویی در زوجین در طول زمان بود.
روش‌بررسی: روش پژوهش حاضر نیمه‌‌‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون و پیگیری سه‌ماهه با گروه گواه بود. جامعهٔ آماری این پژوهش را زوجین مراجعه‌کننده به مراکز مشاورهٔ شهرستان سنندج در شش‌ماههٔ دوم سال ۱۳۹۷ و شش‌ماههٔ اول سال ۱۳۹۸ تشکیل دادند. از میان آن‌ها ۳۲ زوج به‌روش نمونه‌گیری هدفمند، داوطلب مشارکت با درنظرگرفتن تحقیقات پیشین وارد مطالعه شدند و بعد از همگن‌‌شدن براساس متغیرهای جمعیت‌شناختی به‌صورت تصادفی در یک گروه آزمایش و یک گروه گواه) هر گروه شانزده زوج) قرار گرفتند. ابزارهای سنجش شامل پرسش‌نامهٔ چندوجهی مسائل جنسی (اسنل و همکاران، ۱۹۹۳) و پرسش‌نامهٔ صمیمیت زناشویی (واکر و تامپسون، ۱۹۸۳) و پرسش‌نامهٔ تعهد زناشویی (آدامز و جونز، ۱۹۹۷) بود. درمان مسئله‌محور جنسی مبتنی‌بر رویکرد اسلامی در هشت جلسهٔ نوددقیقه‌ای و هفته‌ای یک‌بار به‌مدت دو ماه براساس بستهٔ آموزشی احمدیان و همکاران (۱۳۹۷) فقط برای گروه آزمایش اجرا شد. تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم‌افزار SPSS نسخهٔ ۲۲ صورت گرفت. سطح معناداری آزمون‌ها ۰٫۰۵ در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: باتوجه به معنا‌داربودن اثر گروه، نتایج حاکی‌از آن بود که روند تغییرات میانگین نمرات از پیش‌آزمون به پس‌آزمون و پیگیری در گروه آزمایش به‌طور معناداری از گروه گواه متفاوت بود (۰٫۰۵>p). در متغیرهای مسائل جنسی، صمیمیت زناشویی و تعهد زناشویی، تفاوت بین مراحل پیش‌آزمون و پس‌آزمون (۰٫۰۰۱>p) و پیش‌آزمون و پیگیری (۰٫۰۰۱>p) معنادار بود. همچنین اثربخشی مداخله در مرحلهٔ پیگیری برای متغیرهای مسائل جنسی (۰٫۵۶۰=p) و صمیمیت زناشویی (۰٫۰۱۸=p) ماندگار بود؛ اما برای متغیر تعهد زناشویی ماندگاری نداشت (۰٫۰۰۱>p).
نتیجه‌گیری: براساس یافته‌های این پژوهش می‌توان نتیجه گرفت، زوج‌درمانی مسئله‌محور جنسی مبتنی‌بر رویکرد اسلامی بر بهبود مسائل جنسی و صمیمیت زناشویی و تعهد زناشویی در زوجین اثربخشی دارد و این اثربخشی در مسائل جنسی و صمیمیت زناشویی در طول زمان (بعد از سه ماه) ماندگار است.

متن کامل [PDF 416 kb]   (67 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: مشاوره

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات ناتوانی (علمی- پژوهشی) می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Middle Eastern Journal of Disability Studies

Designed & Developed by : Yektaweb