چکیده: (10 مشاهده)
زمینه و هدف: اختلال در کارکردهای خانواده، مشکلات ناشی از عدم سازگاری و نیز نارضایتیهای زناشویی به طرق مستقیم و غیرمستقیم آثار زیانباری را بر دوش زوجها قرار میدهد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمانهای هیجانمدار و شناختی - رفتاری مثبتنگر بر کارکردهای مختل هیجانی، شناختی و رفتاری انجام شد.
روش و مواد: روش مطالعه، نیمه آزمایشی و با طرح پیشآزمون-پسآزمون و گروه کنترل و پیگیری بود. جامعه آماری شامل زنان متأهل مراجعهکننده به مراکز مشاوره سازمان فرهنگی-هنری شهرداری شهر تهران بودند. حجم نمونه 45 نفر بود که بهصورت نمونهگیری هدفمند و تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمعآوری دادهها فرم کوتاه مقیاس تجارب در روابط نزدیک، مقیاس اسنادهای ارتباطی و ویراست دوم مقیاس مقابله با تعارض بود. گروههای آزمایش تحت مداخله درمان هیجانمدار و درمان شناختی – رفتاری مثبتنگر قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفت. تجزیهوتحلیل دادهها با استفاده از آزمون تحلیل تحلیل کوواریانس و نرمافزار spss.22 انجام شد.
یافتهها: نتایج مطالعه نشان داد درمان هیجانمدار و درمان شناختی-رفتاری مثبتنگر بر کارکردهای مختل هیجانی، شناختی و رفتاری مؤثر هستند (01/0>P). همچنین درمان شناختی-رفتاری مثبتنگر نسبت به درمان هیجان مدار بر کارکرد مختل شناختی و رفتاری (01/0>P) و درمان هیجانمدار نسبت به درمان شناختی-رفتاری مثبتنگر بر کارکرد مختل هیجانی اثربخشی بیشتری دارد (01/0>P). نتایج کماکان در مرحله پیگیری سهماهه از ثبات لازم برخوردار بودند.
نتیجه گیری: براساس نتایج بهدستآمده پیشنهاد میشود فنون و روشهای درمان هیجانمدار و درمان شناختی-رفتاری مثبتنگر بهمنظور حل تعارضات زناشویی، سازگاری، کاهش هیجانات منفی و شناختهای ناکارآمد توسط مشاورین خانواده به کار گرفته شود.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی