مقالات درحال ویرایش                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه محقق اردبیلی
2- دانشگاه گیلان
3- دانشگاه آزاد اردبیل
چکیده:   (131 مشاهده)
زمینه و هدف: وسواس موکندن نوعی اختلال روانشناختی است که درمان آن از چالش­انگیزترین موضوعات بالینی و بهداشت روانی است؛ بنابراین هدف مطالعه حاضر مقایسه اثربخشی انزجار درمانی و هیپنوتراپی در کاهش علائم  و افزایش عزت نفس دانش­آموزان مبتلا به وسواس مو کندن بود.
روش بررسی : روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی (طرح پیش­آزمون- پس­آزمون  با گروه گواه)  بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش­آ­موزانی بود که جهت حل اختلال وسواس موکندن به مراکز مشاوره و کلینیک روانشناختی اداره آموزش و پرورش شهرستان بیله­سوار مراجعه نموده بودند. تعداد ۴۵ نفر از دانش­آموزان واجد شرایط داوطلب انتخاب به تصادف به دو گروه آزمایشی(انزجار درمانی و هیپنوتراپی) و یک گروه گواه (هر گروه 15 نفر) تخصیص یافتند. سپس مداخلات درمانی انزجار درمانی پنج جلسه و هیپنوتراپی در هشت جلسه  اجرا و در انتهای جلسات درمانی، از آزمودنی­های هر گروه پس­آزمون گرفته شد. برای جمع­آوری داده­ها از پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت (1945) و چک لیست میلواکی  فلسنرو همکاران (2008)استفاده شد. داده­ها با استفاده از نرم افزار  spss16 و آزمون تحلیل واریانس یکطرفه و کای دو، آزمون لوین، آزمون لاندای ویلکز، تحلیل کواریانس چند متغیری و آزمون تعقیبی توکی  در سطح 05/0 تجزیه و تحلیل شدند.  
یافته‌ها : نتایج نشان داد که میانگین نمره­های وسواس موکنی متمرکز(012/0 =p) و وسواس موکنی خودکار(016/0 =p)  در دو گروه آزمایش(هیپنوتراپی و انزجاردرمانی) در پس­آزمون در مقایسه با پیش­آزمون کمتر شده بود؛ اما در گروه گواه کاهشی در میانگین نمرات دیده نشد. همچنین میانگین نمره­های عزت نفس(022/0 =p) در دو گروه آزمایش(هیپنوتراپی و انزجاردرمانی) در پس­آزمون در مقایسه با پیش­آزمون افزایش یافته بود؛ اما در گروه گواه افزایشی در میانگین نمرات دیده نشد.
نتیجه‌گیری : بر اساس یافته­های پژوهش، مداخله هیپنوتراپی و انزجاردرمانی در کاهش علائم وسواس موکنی و افزایش عزت نفس دانش­آموزان مبتلا به وسواس موکنی کارآمد هستند؛ اما مداخله هیپنو تراپی نسبت به انزجار درمانی در کاهش علائم وسواس موکنی(متمرکز و خودکار) و افزایش عزت نفس موثرتر است.

 
     
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: روانشناسی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات ناتوانی (علمی- پژوهشی) می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Middle Eastern Journal of Disability Studies

Designed & Developed by : Yektaweb