چکیده
زمینه و هدف: وسواس موکندن نوعی اختلال روانشناختی است که درمان آن از موضوعات چالشبرانگیزتر بالینی و بهداشت روانی بهشمار میرود؛ بنابراین هدف مطالعهٔ حاضر مقایسهٔ اثربخشی انزجاردرمانی و هیپنوتراپی در کاهش علائم و افزایش عزتنفس دانشآموزان مبتلا به وسواس موکندن بود.
روشبررسی: روش پژوهش حاضر نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون و پسآزمون همراه با گروه گواه بود. جامعهٔ آماری را تمامی دانشآموزانی تشکیل دادند که بهمنظور حل اختلال وسواس موکندن به مراکز مشاوره و کلینیک روانشناختی ادارهٔ آموزشوپرورش شهرستان بیلهسوار در سال ۹۸-۱۳۹۷ مراجعه کردند. تعداد ۴۵ نفر از دانشآموزان واجد شرایط بهطور داوطلبانه وارد مطالعه شدند و در دو گروه آزمایش (انزجاردرمانی و هیپنوتراپی) و یک گروه گواه قرار گرفتند (هر گروه پانزده نفر). یک گروه آزمایش انزجاردرمانی را در شش جلسه و گروه آزمایش دیگر هیپنوتراپی را در هشت جلسه دریافت کرد. برای جمعآوری دادهها، پرسشنامهٔ عزتنفس کوپراسمیت (کوپراسمیت، ۱۹۶۷) و مقیاس موکنی بیمارستان عمومی ماساچوست (کیتن و همکاران، ۱۹۹۵) بهکار رفت. تحلیل دادهها با استفاده از آزمونهای تحلیل واریانس یکطرفه، کایدو، تحلیل کوواریانس چندمتغیری و تکمتغیری و آزمون تعقیبی توکی در سطح معناداری ۰٫۰۵ در نرمافزار SPSS نسخهٔ ۱۶ انجام شد.
یافتهها: با کنترل اثرات پیشآزمون، اثر گروهها معنادار بود و میانگین نمرههای متغیرهای وسواس موکنی و عزتنفس در دو گروه آزمایش در پسآزمون درمقایسه با گروه گواه، بهطور معناداری بهترتیب کاهش (۰٫۰۱۳=p) و افزایش (۰٫۰۲۱=p) یافت. در میانگین نمرههای متغیرهای وسواس موکنی و عزتنفس بین هریک از گروههای آزمایش با گروه گواه تفاوت معناداری وجود داشت (۰٫۰۰۱>p)؛ همچنین در میانگین نمرههای متغیرهای مذکور بین گروههای آزمایش تفاوت معناداری مشاهده شد (۰٫۰۰۱>p).
نتیجهگیری: براساس یافتههای پژوهش، مداخلات هیپنوتراپی و انزجاردرمانی در کاهش علائم وسواس موکنی و افزایش عزتنفس دانشآموزان مبتلا به وسواس موکنی کارآمد است؛ اما هیپنوتراپی درمقایسه با انزجاردرمانی در کاهش علائم وسواس موکنی (متمرکز و خودکار) و افزایش عزتنفس تأثیر بیشتری دارد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |