استادیار گروه روانشناسی، واحد بندرگز، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرگز، ایران
چکیده: (1113 مشاهده)
زمینه و هدف: همواره یادگیری با مقداری اضطراب همراه است و برخی دروس مانند انگلیسی میزان اضطراب یادگیری بیشتری را برای دانش آموزان به همراه دارد که میتواند تحت تاثیر عوامل شناختی و هیجانی باشد. بنابراین هدف این پژوهش تعیین رابطه بین باورهای معرفت شناختی با اضطراب زبان انگلیسی با میانجیگری خلاقیت هیجانی در دانش آموزان دوزبانه دختر ترکمن بود.
روش بررسی: روش تحقیق از نوع همبستگی با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر دوزبانه ترکمن در حال تحصیل در دوره متوسطه دوم تشکیل دادند که تعداد 225 دانش آموز به طور تصادفی انتخاب شدند و به پرسشنامه خلاقیت هیجانی آوریل (1999)، پرسشنامه اضطراب زبان انگلیسی هورویتز و همکاران (1986) و پرسشنامه باورهای معرفت شناختی شومر (1990) پاسخ دادند. داده های به دست آمده با آزمون ضریب همبستگی پیرسون و مدلسازی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار های 24 SPSS و23 Amos با سطح معنی داری 01/0 مورد سنجش قرار گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد که باورهای معرفتشناختی بر اضطراب زبان انگلیسی اثر مستقیم (350/0=B و 001/0=p) و خلاقیت هیجانی بر اضطراب زبان انگلیسی اثر معکوس (169/0- =B و 006/0=p) داشتند. مقادیر شاخصهای برازش شامل RMSEA برابر با 039/0، مقدار کای دو به درجه آزادی (647/2) و میزان شاخصGFI ، CFIو NFI بزرگتر از 9/0 بدست آمد که نشان داد مدل پژوهش، مدلی مناسب بود. همچنین در روابط ساختاری علاوه بر اثرات مستقیم، باورهای معرفتشناختی میتوانند بهطور غیرمستقیم از طریق خلاقیت هیجانی بر اضطراب زبان انگلیسی اثر بگذارند (224/0- =B و 006/0=p)
نتیجه گیری: بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که بین متغیرهای باورهای معرفت شناختی و خلاقیت هیجانی با اضطراب زبان انگلیسی به صورت مستقیم و غیرمستقیم رابطه علّی وجود دارد. نقش واسطه ای خلاقیت هیجانی در رابطه بین باورهای معرفت شناختی و اضطراب زبان انگلیسی رد نشد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی