1- داشگاه تهران
2- دانشگاه تهران
3- دانشگاه شهید بهشتی
چکیده: (92 مشاهده)
زمینه و هدف: والدین کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم با چالشهایی مواجهاند که ممکن است بر روابط زوجینی آنها تأثیر بگذارد. هدف از مطالعۀ حاضر، بررسی مؤلفههای تأثیرگذار بر رضامندی زوجیت در والدین کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم بود.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع مروری نظاممند بود. روششناسی آن مبتنی بر گردآوری، طبقهبندی و خلاصه کردن یافتههای مقالات علمی-پژوهشی مرتبط با رضامندی از زوجیت در خانوادههای دارای کودک اختلال طیف اوتیسم است که در بین سالهای 1980-2021 میلادی برگرفته از پایگاههای اطلاعاتی داخلی و خارجی صورت پذیرفت. کلیدواژههای رضامندی، زوجیت، مبتلا به اختلال طیف اوتیسم مدنظر قرار گرفت. پایگاه اطلاعاتی داخلی شامل SID و پایگاههای اطلاعاتی خارجی شامل CINAHL، PsycINFO، Scopus، Medline، Embase، Informit، Proquest، Sage Journals، AMED، Pubmed، OT Seeker، Google Scholar بود. در جستوجوی اولیه هشتادوهفت مقاله انتخاب شد که پنجاهوچهار مقاله به دلیل عدم تناسب با موضوع اختلال طیف اوتیسم حذف شد. در ادامه سه مقاله به علت تکراری بودن در چند پایگاه اطلاعاتی و هشت مقاله به دلیل مروری بودن حذف شد. در نهایت بیستودو مقاله انتخاب شد.
یافتهها: یافتهها نشان داد زوجین دارای کودک مبتلا به اختلال طیف اوتیسم، رضامندی زوجیت کمتری نسبت به زوجین دارای کودک عادی دارند. رفتارهای چالشزای کودک، استرس والدین و بهزیستی روانشناختی ضعیف، عوامل خطرآفرین برای رابطۀ زناشویی و ارزیابی شناختی مثبت و حمایت اجتماعی بهعنوان عوامل محافظتی رابطۀ زناشویی در مقالات در نظر گرفته شده بودند
نتیجهگیری: یافته کلی این بررسی نظاممند حاکی از آن بود که زوجین دارای کودک مبتلا به طیف اوتیسم در مقایسه با زوجهایی که فرزندان بدون معلولیت دارند، در معرض رضامندی زوجیت کمتری هستند؛ بنابراین میتوان گفت زوجهای دارای کودک مبتلا به اختلال طیف اوتیسم نیازمند حمایتهای اجتماعی برای حفظ رضامندی زوجیت خود هستند.
نوع مطالعه:
مقاله مرور نظاممند |
موضوع مقاله:
روانشناسی