1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز
چکیده: (20 مشاهده)
زمینه و هدف: بیماری ایدز یا اچآیوی مثبت از جمله اختلالات روانی- فیزیولوژیک میباشد که علاوه بر مشکلات جسمی، عوامل روانشناختی در بروز و تشدید آن نقش بسزایی دارند. هدف اصلی این پژوهش بررسی اثربخشی برنامه آموزش گروهی مفاهیم تئوری انتخاب بر خودکنترلی در زندانیان اچآیوی مثبت بود.
مواد و روشها: طرح پژوهش از نوع مطالعهی نیمهتجربی چهارگروهی سالمون بود که ترکیبی از طرحهای پیشآزمون- پسآزمون با گروه کنترل و طرح پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعهی آماری پژوهش حاضر، کلیهی زندانیان اچآیوی مثبت زندان مرکزی شیراز بودند که از این میان 60 زندانیان اچآیوی مثبت با روش نمونهگیری هدفمند با ملاکهای ورود و خروج انتخاب شدند و به طور تصادفی و برابر به دو گروه آزمایش و دو گروه کنترل تخصیص یافتند. آزمودنیها با مقیاس خودکنترلی گراسیمیک و همکاران (1993) مورد ارزیابی قرار گرفتند. سپس، گروههای آزمایش 9 جلسهی 90 دقیقهای آموزش گروهی مفاهیم تئوری انتخاب براساس راهنمای گلاسر (2012) را دریافت کردند در حالی که گروه کنترل هیچ آموزشی را دریافت نکرد. دادهها با استفاده از تحلیل واریانس دوراهه تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج بیانگر این بود که آموزش گروهی مفاهیم تئوری انتخاب بر افزایش خودکنترلی در زندانیان اچآیوی مثبت به طور معناداری موثر بوده است (0001/0>p).
نتیجهگیری: میتوان گفت که آموزش گروهی مفاهیم تئوری انتخاب به واسطه تاثیر آموزش مفاهیم کنترل درونی و بیرونی، نیازهای بنیادین، رفتار کلی، دنیای مطلوب، سیستم ادراکی، سیستم خلاق رفتاری و مسئولیتپذیری در افزایش خودکنترلی زندانیان اچآیوی مثبت میتواند در نمونههای بیشتر و فرهنگهای متفاوت مورد نظر توجه محققین قرار گیرد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
توانبخشی