1- کارشناس ارشد روانشناسی، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، شاهرود، ایران.
2- استادیار گروه روانشناسی، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، شاهرود، ایران.
چکیده: (174 مشاهده)
زمینه و هدف: خانواده از مهم ترین سیستم های اجتماعی است که بر اساس ازدواج بین دو جنس مخالف شکل می گیرد. خانواده به عنوان واحد اجتماعی، کانون رشد، تکامل و تغییر و تحول آسیب ها و عوارض است که همه بستری برای شکوفایی و همه فروپاشی روابط میان اعضایش است. پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی مشاوره گروهی مبتنی بر رویکرد ارتباطی ستیر بر دلزدگی زناشویی و تنظیم هیجانی انجام شد.
روش بررسی: روش این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با استفاده از طرح پیشآزمون و پسآزمون است. جامعه آماری این پژوهشکلیه زنان متاهل مراجعهکننده به کلینیکهای مشاوره و خانواده در شهر تهران در سال 1400 میباشند که با استفاده از روش نمونهگیری هدفمند، 30 نفر از زنان متاهلی که نمره بالاتر از میانگین در پرسشنامه دلزدگی زناشویی پانیز (1996) به دست آوردند انتخاب شدند و بهتصادف در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه شامل 15 نفر) جایگزین شدند. سپس هر دو گروه پرسشنامه تنظیم هیجان گارنفسکی و کرایج (2006) را تکمیل نمودند. پسازآن مشاوره گروهی مبتنی بر رویکرد ستیر بر روی گروه نمونه اجرا شد و گروه کنترل تحت هیچ برنامه درمانی قرار نگرفتند و در نوبت انتظار قرار گرفتند. سپس هر دو گروه مجدداً پرسشنامههای فوق را تکمیل کردند. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 24 و روش تحلیل کوواریانس چند متغیره تحلیل شدند. سطح معناداری آزمونها 05/0 در نظر گرفته شد.
یافتهها: نتایج نشان داد، اثر گروه، زمان و اثر متقابل گروه و زمان بر متغیرهای دلزدگی زناشویی و تنظیم هیجانی معنادار بود (05/0P<).
نتیجهگیری: درنتیجه میتوان گفت از آنجا که مشاوره گروهی مبتنی بر رویکرد ستیر گفتگوی مستقیم بین افراد را تسهیل میکند در نتیجه میتواند در بهبود روابط و در نهایت تنظیم هیجانات زوجین و کاهش دلزدگی زناشویی موثر واقع گردد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
مشاوره