1- دانشجوی دکتری تخصصی روانشناسی، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، شاهرود ایران.
2- استادیار گروه روانشناسی، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، شاهرود، ایران.
3- استادیار،گروه مشاوره و روانشناسی، واحد قوچان، دانشگاه ازاد اسلامی، قوچان،ایران.
چکیده: (193 مشاهده)
زمینه و هدف: امروزه اینترنت به عنوان ابزاری بسیار مهم برای آموزش، سرگرمی، به اشتراک گذاشتن اطلاعات و ارتباطات تلقی میشود و به بخش جدایی ناپذیری از زندگی آنان تبدیل شود این در حالی است که استفاده از اینترنت در جنبههای مختلف زندگی انسان در حال گسترش است؛ بنابراین درک این که افراد چگونه با آن ارتباط برقرار میکنند، امری بسیار مهم است. چنانچه امروزه اختلالات وابسته به تعاملات افراد با اینترنت و رسانههای اجتماعی به عنوان موضوع مهم علمی تحقیقاتی در حال شکلگیری است مطالعات مختلف عوامل متعددی را که در اعتیاد به شبکههای اجتماعی مجازی نقش دارند، مورد بررسی قرار داده اند. بنابراین هدف پژوهش حاضر مدلسازی اعتیاد به شبکههای اجتماعی مجازی بر اساس طرحوارههای ناسازگار اولیه با نقش میانجی هویت معنوی در نوجوانان دختر بود.
روش بررسی: روش پژوهش حاضر با توجه ماهیت آن از نوع توصیفی-تحلیلی بود که در قالب مدلسازی معادلات ساختاری ارائه شد. جامعه آماری این پژوهش جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشآموزان دبیرستانی شهر بابل در سال تحصیلی 99-98 مود که با استفاده از روش نمونهگیری در دسترس 320 نفر به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. جهت جمعآوری دادهها از مقیاسهای اعتیاد به شبکههای اجتماعی مبتنی بر موبایل خواجهاحمدی، پولادی و بحرینی (1395)، طرحواره یانگ (1990)، هویت معنوی راهپیما، رستمی و جوکار (1393) شد. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزار SPSS نسخه 24 و Amos نسخه 24و همبستگی پیرسون و مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. سطح معناداری همه آزمونها 05/0 بود.
یافتهها: بررسی ضرایب مسیر مستقیم بین مسیرهای مختلف نشان داد، طرحواره ناسازگار با هویت معنوی (024/0=P، 13/0-Beta=) و طرحواره ناسازگار با اعتیاد به شبکههای مجازی (001/0=P، 75/0Beta=) به طور معناداری رابطه مستقیم داشت. اما هویت معنوی با اعتیاد به شبکه مجازی (204/0=P، 12/0-Beta=) رابطه مستقیم نداشت. شاخص های نیکویی برازش مدل مفهومی برازش داده شده برابر با (1/4=0CMIN/df، 95/0GFI=،94/0 NFI=،064/0 RMSEA=) به دست آمد.
نتیجهگیری: براساس یافتههای این پژوهش، به نظر میرسد طرحوارههای ناسازگار اولیه در نوجوانان دختر با اثرگذاری بر هویت معنوی موجب افزایش اعتیاد به شبکههای اجتماعی مجازی خواهد شد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی