چکیده
زمینه و هدف: باتوجه به نقش کارکردهای اجرایی در کیفیت آموزشی و یادگیری دانشآموزان دارای ناتوانی یادگیری میطلبد که در این زمینه توجه تحقیقاتی بیشتری صورت گیرد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش کارکردهای اجرایی بر توانایی خودتنظیمی هیجانی و اضطراب امتحان دانشآموزان دختر دارای ناتوانی یادگیری ریاضی انجام شد.
روشبررسی: روش پژوهش حاضر از نوع نیمهتجربی و طرح پیشآزمون و پسآزمون با گروه گواه بود. جامعهٔ آماری را تمامی دانشآموزان دختر دارای ناتوانی یادگیری ریاضی مراجعهکننده به مرکز آموزشی توانبخشی مشکلات ویژهٔ یادگیری اسلامآباد غرب (استان کرمانشاه) در سال ۱۳۹۸ تشکیل دادند که مطابق با پروندهٔ مشاورهای و روانشناختی آنها دارای ناتوانی یادگیری ریاضی بودند. نمونههای واجد شرایط داوطلب بهتعداد سی نفر با روش نمونهگیری دردسترس، وارد مطالعه شدند و با روش گمارش تصادفی با استفاده از قرعهکشی در دو گروه مداخله و گواه قرار گرفتند. گردآوری دادهها با استفاده از آزمون ریاضیات ایران کیمت (محمد اسماعیل و هومن، ۱۳۸۱) و پرسشنامهٔ سبکهای عاطفی (هافمن و کاشدان، ۲۰۱۰) و سیاههٔ اضطراب امتحان (ابوالقاسمی، ۱۳۷۵) در دو گروه مداخله و گواه انجام پذیرفت. برای گروه مداخله بهمدت ده هفته، آموزش کارکردهای اجرایی ارائه شد؛ اما گروه گواه هیچ نوع مداخلهای دریافت نکرد و پس از پایان مداخله، دورهٔ آموزشی مربوط در همان مرکز برای گروه گواه برگزار شد. تحلیل دادهها با استفاده از آزمونهای تی مستقل، دقیق فیشر و تحلیل کوواریانس چندمتغیره و تکمتغیره در سطح معناداری ۰٫۰۵ در نرمافزار SPSS نسخهٔ ۲۴ انجام پذیرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد، آموزش کارکردهای اجرایی بر بهبود توانایی خودتنظیمی هیجانی (۰٫۰۰۱>p) و کاهش اضطراب امتحان (۰٫۰۰۲=p) دانشآموزان با ناتوانی یادگیری ریاضی در گروه مداخله، تأثیر معناداری داشت.
نتیجهگیری: آموزش کارکردهای اجرایی در مدارس در رفع مشکلات توانایی خودتنظیمی هیجانی و کاهش اضطراب امتحان دانشآموزان دچار ناتوانیهای یادگیری ریاضی بسیار مؤثر است و استفاده از آن به معلمان و مشاوران مدارس توصیه میشود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |