مقالات درحال ویرایش                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشجوی دکتری تخصصی روانشناسی بالینی، دانشگاه علم و فرهنگ، تهران، ایران.
2- استادگروه روان شناسی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، قم، ایران.
3- استادیار گروه روانشناسی، دانشگاه علم و فرهنگ، تهران، ایران.
4- دانشیار گروه روانشناسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
چکیده:   (439 مشاهده)
زمینه و هدف: اختلال وسواس فکری-عملی باید رفتارهای وسواس گونه خود را انجام دهد تا از شر افکارش خلاص شود، اما این راحتی موقت است. انجام ندادن روال وسواسی باعث ناراحتی و اضطراب شدید فرد می شود.  از این رو شناخت نگرانی­های وسواس گونه ضروری به نظر می­رسد. در این مطالعه هنجاریابی، روایی و پایایی مقیاس خود و نگرانی­های وسواس­گونه مورد بررسی قرار داده شده است.
روش بررسی: روش این پژوهش توصیفی مقطعی و از نوع اعتبار سنجی بود. جامعه آماری پژوهش، دانشجویان دانشگاه­­های تهران در سال تحصیلی 1399-1398 و همچنین تعدادی از بیماران کلینیکالی مراجعه­کننده به مراکز مشاوره شهر تهران بودند که تشخیص اختلال وسواس-بی اختیاری داده شدند و از بین این افراد، تعداد 323 نفر به روش نمونه­گیری تصادفی خوشه‌ای­ مرحله­ای به عنوان آزمودنی­های پژوهش انتخاب شدند. برای بررسی روایی پرسشنامه از روش تحلیل عاملی اکتشافی به روش تجزیه به مؤلفه­های اصلی و از روش آلفای کرانباخ برای بررسی میزان پایایی استفاده شد. سپس برای عوامل منتخب، شاخص‌های ‌تحلیل عاملی تأییدی ‌و ضرایب پایایی همسانی درونی بررسی شدند. کلیه تحلیل‌های آماری توسط نرم‌افزارهای SPSS نسخه 25 انجام پذیرفت.
 یافته­ها: یافته­های بخش تحلیل عاملی نشان داد که با تحلیل عاملی سؤالات و چرخش نتایج با روش واریماکس سه مؤلفه آشکار می­شود که تعداد این مؤلفه­های به دست آمده و نیز سؤالاتی که با این مؤلفه­ها بار عاملی بالایی داشتند تا حد زیادی با یافته­های مؤلفین پرسشنامه همخوان است. همچنین مشخص شد که هم کل پرسشنامه و هم تمام آزمون های فرعی از ضریب پایایی بالایی برخوردار هستند .
نتیجه­گیری: یافته های این پژوهش نشان داد که این پرسشنامه یک ابزار تشخیصی مناسب جهت شناسایی میزان نگرانی­های وسواس­گونه افراد بزرگسال است.
 
     
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: روانشناسی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات ناتوانی (علمی- پژوهشی) می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Middle Eastern Journal of Disability Studies

Designed & Developed by : Yektaweb