1- دانشگاه پیام نور
چکیده: (228 مشاهده)
زمینه و هدف: محرومیت اقتصادی-اجتماعی یکی از مهمترین اشکال ناتوانی اجتماعی است. سلامت روان دختران نوجوان مناطق محروم تحت تأثیر وضعیت اقتصادی-اجتماعی دشوار آنها قرار دارد. از طرفی خشونت در رابطه صمیمانه با جنس مخالف برای دختران نوجوان محروم، یک عامل آسیبزا برای سلامت جسم و روان با پیامدهای درازمدت است و دختران نوجوان محروم آمادگی لازم برای مواجهه با این چالش را ندارند. از این رو هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر پذیرش بیقید و شرط خود و انگیزه پیشرفت دختران نوجوان مناطق محروم دارای تجربه خشونت رابطه صمیمانه با جنس مخالف بود.
روش بررسی: روش این پژوهش نیمه-آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه دختران 14 تا 17 ساله ساکن در مناطق محروم شیراز بود که دارای تجربه خشونت رابطه صمیمانه با جنس مخالف بودند. برای شناسایی دخترانی که خشونت رابطه صمیمانه با جنس مخالف را تجربه کرده بودند، از نسخه اصلاح شده 8 مادهای مقیاس تاکتیک های تعارض (اریکسون و همکاران، 2010) استفاده شد. به روش نمونهگیری هدفمند، در ابتدا 34 دختر داوطلب واجد شرایط وارد مطالعه شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند؛ 24 نفر از این افراد تا انتهای پژوهش مشارکت داشتند (هر گروه 12 نفر). گروه آزمایش 12 جلسه 70 دقیقهای مداخله گروهی مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد دریافت کردند، در حالی که گروه گواه در این مدت مداخلهای دریافت نکردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه پذیرش بی قید و شرط خود (چمبرلین و هاگا، 2001) و آزمون انگیزه پیشرفت (هرمنس، 1997) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس در نرمافزار SPSS-22 تجزیه و تحلیل شدند. سطح معناداری آزمونها ۰٫۰۵ بود.
یافته ها: نتایج نشان داد پس از حذف اثر پیشآزمون، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش پذیرش بیقید و شرط خود (0٫011 p=) و انگیزه پیشرفت (0٫002p=) دختران نوجوان مناطق محروم دارای تجربه خشونت رابطه صمیمانه با جنس مخالف مؤثر بود. با توجه به مجذور اتا، افزایش میانگین هریک از متغیرهای پذیرش بیقید و شرط خود و انگیزه پیشرفت به ترتیب 26٫9 درصد و ۳8 درصد متأثر از مداخله با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بود.
نتیجه گیری: براساس یافتههای پژوهش، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش پذیرش بی قید و شرط خود و انگیزه پیشرفت دختران نوجوان مناطق محروم که خشونت رابطه صمیمانه با جنس مخالف را تجربه کردهاند، تأثیر مثبت دارد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
مشاوره