1- دانشگاه ازاد واحدتهران مرکز گروه مشاور
2- kashan midical sciense
چکیده: (811 مشاهده)
زمینهوهدف: با افزایش تعداد زنانسرپرستخانوار در سال به دلایل مختلفی همچون طلاق یا مرگهمسر، و با افزایش استرسهای ناشی از سرپرستیخانواده در دنیایصنعتی و پرسرعت امروز، این قشر از جامعه در معرض تهدیداتجدی قرار گرفتهاست و مداخله در بهبود هیجانات این زنان میتواند نقش مهمی در پیشگیری از آسیبهایروانی آنها داشته باشد.پژوهشحاضر بهمنظور مقایسه تأثیر مشاورهگروهی با رویکرد شناختیوجودی ورویکرد مبتنیبر شفقت بر خودتنظیمیهیجانی زنانمطلقه سرپرستخانوار انجام گرفت.
روش: پژوهش از نوع نیمهآزمایشی، همراه با پیشآزمون و پسآزمون و پیگیری با گروهگواه بود. جامعهپژوهش حاضر کلیه زنانمطلقه سرپرستخانوار تحتپوشش کمیتهامداد در سال 1400 بودند، که از بین آنان 36 نفر بهشیوه هدفمند پس از کنترل ملاکهای ورود و خروج، وارد مطالعه و بهصورت تصادفی در 3 گروه 12نفری (دو گروهآزمایش و یک گروهگواه) جایگزین شدند. برنامه مداخله مبتنی بر شناختیوجودی و شفقت در 8 جلسه 120 دقیقهای برای گروههای آزمایش به اجرا درآمد و برای گروه گواه آموزشی ارائه نگردید. ابزارپژوهش پرسشنامه تنظیمهیجانات گارنفسکیو همکاران (2002)بود. بهمنظور تحلیل دادهها از روشهای آمارتوصیفی و تحلیلواریانس به شیوه اندازه های تکراری با استفاده از نرمافزار spss20 استفاده شد.
یافتهها: نشان داد اثرات زمان، گروه و اثر متقابل زمان و گروه همگی معنادار بودند (001/0>p). همچنین در مقایسههای زوجی تفاوت دو رویکرد شناختیوجودی و شفقت با یکدیگر(541/0 p=و850/0p=) و همچنین نسبت به گروه گواه در پیشآزمون هر دو بعد راهبردهایانطباقی(999/0p= و 271/0p=) و غیرانطباقی (351/0p= و 999/0p=) تنظیمهیجان غیرمعنادار بوده و در پسآزمون و پیگیری معنادار بود(001/0>p). در مقایسه میان دو درمان شفقت و شناختیوجودی نیز تفاوتها در پیشآزمون (541/0p= و 851/0p=) و مرحله پیگیری (531/0 p= و 532/0p=) در هر دو بعد راهبردهایانطباقی و غیرانطباقی تنظیمهیجان، غیرمعنادار بود. اما در پسآزمون دو گروه شفقت و شناختی وجودی تفاوت معناداری را در هر دو بعد راهبردهایانطباقی و غیرانطباقی تنظیمهیجان نشان دادند (210/0 p= و 012/0p=).
نتایج: حاکی از آنبود که هر دو رویکرد نسبت به گروهگواه تأثیرمعناداری بر خودتنظیمیهیجانی داشتند و در میزان تأثیر کوتاهمدت، درمانشناختیوجودی تاثیر بیشتری از شفقت داشت اما در بلندمدت هر دو درمان اثریکسانی را نشان میدهند و برتری درمانها در طول زمان بر یکدیگر در مرحله پیگیری خنثی شده بود.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
مشاوره