مقالات در دست انتشار                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه علم و هنر یزد
چکیده:   (181 مشاهده)
چکیده

زمینه و هدف: پرورش و تربیت کودکان با تشخیص طیف اوتیسم معضلات فراوانی برای والدین به ویژه مادر ایجاد می‌کند که تاثیر به سزایی در کنترل شرایط بحرانی داشته و آسیب­پذیری را در برابر مشکلات روان شناختی بالا می­برد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش تنظیم­هیجان بر انعطاف­پذیری شناختی و ارزشمندی زندگی مادران طیف اوتیسم بود.
روش بررسی: پژوهش حاضر نیمه­آزمایشی با طرح پیش آزمونپس آزمون همراه با گروه گواه بود. جامعه­آماری این پژوهش شامل کلیه­ی مادران دارای فرزند اوتیسم شهر شیراز در سال 1401-1400 بود که 30 نفر داوطلب واجد شرایط  به روش نمونه ­گیری در دسترس به عنوان نمونه وارد مطالعه و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) جایگزین شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه انعطاف­پذیری­شناختی دنیس و وندروال(2010) و مقیاس زندگی ارزشمند ویلسون (2010) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با  استفاده از آزمون تحلیل کواریانس چندمتغیری و تک متغیری در نرم افزار SPSS-26  انجام گرفت. سطح معناداری نیز (05/0 >α) در نظر گرفته شد.
 یافته­ ها: نتایج نشان داد که بعد از حذف اثر پیش­آزمون، آموزش تنظیم هیجان بر انعطاف­پذیری­شناختی و ارزشمندی زندگی مادران کودکان طیف اوتیسم  تاثیر معناداری داشت (۰٫۰5>p). باتوجه به مجذور اتا، افزایش میانگین هریک از انعطاف­پذیری­شناختی و ارزشمندی زندگی به ترتیب۷1 درصد و۷۴درصد متأثر از مداخله آموزش تنظیم هیجان بود.
نتیجه ­گیری: آموزش تنظیم هیجان شیوه مناسبی برای بهبود انعطاف­پذیری­شناختی و ارزشمندی زندگی مادران کودکان اوتیسم بوده و از این آموزش برای بهبود انعطاف­پذیری شناختی و ارزشمندی زندگی این مادران می­توان استفاده نمود.

 
     
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: روانشناسی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات ناتوانی (علمی- پژوهشی) می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Middle Eastern Journal of Disability Studies

Designed & Developed by : Yektaweb