1- دانشجوی دکتری تخصصی روانشناسی، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، شاهرود ایران.
2- استادیار، گروه روانشناسی، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، شاهرود، ایران.
3- استادیار، گروه روانشناسی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران.
چکیده: (462 مشاهده)
زمینه و هدف: درمان پذیرش و تعهد یک درمان مؤثر برای افراد مبتلا به اختلال وسواس فکری-بی اختیاری است. درمان پذیرش و تعهد بر کمک به افراد برای پذیرش افکار و احساسات خود بدون قضاوت تمرکز دارد و در عین حال متعهد به اقداماتی است که با ارزش های آنها همسو است. بنابراین هدف پژوهش تعیین اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر اجتناب شناختی و تجربی در افراد مبتلا به اختلال وسواس بی اختیاری بود.
روش بررسی: روش این پژوهش از نوع نیمهآزمایشی با استفاده از طرح پیشآزمون و پسآزمون با دو گروه آزمایش و گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل افراد دارای وسواس مراجعه کننده به کلینیکهای مشاوره و روانشناسی شهر مشهد در سال 1401 بود و از بین آنها 30 نفر داوطلب واجد شرایط به صورت تصادفی وارد مطالعه شدند و به تصادف در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه شامل 15 نفر) جایگزین شدند. سپس پرسشنامههای اجتناب شناختی سکستون و داگاس (2004)، اجتناب تجربی گامز و همکاران (۲۰۱۱) توسط هر دو گروه تکمیل شد. پس از آن درمان پذیرش و تعهد بر روی گروه آزمایش اجرا شد. سپس پرسشنامههای مذکور توسط هر دو گروه تکمیل شد. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 24 و روش تحلیل کوواریانس تحلیل شدند. همچنین سطح معناداری آزمون ها 05/0 در نظر گرفته شد.
یافتهها: یافتههای پژوهش نشان داد تأثیر درمان پذیرش و تعهد بر اجتماب شناختی و تجربی در افراد مبتلا به اختلال وسواس بی اختیاری معنادار بود (001/0>P).
نتیجهگیری: بنابراین می توان گفت درمان پذیرش و تعهد با کمک به افراد برای پذیرش افکار و احساسات خود بدون قضاوت و در عین حال متعهد شدن به اقداماتی که با ارزشهای آنها همسو هستند، میتواند جایگزین ارزشمندی برای تکنیکهای سنتی پیشگیری از مواجهه و واکنش باشد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی