مقالات در دست انتشار                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.KHU.REC.1402.056

XML English Abstract Print


1- دانشگاه خوارزمی
2- دانشگاه رازی
چکیده:   (188 مشاهده)
mouseout="msoCommentHide('_com_1')" onmouseover="msoCommentShow('_anchor_1','_com_1')">زمینه و هدف: اختلال کاستی توجه/بیش­فعالی، از شایع‌ترین اختلالات عصب­تحولی است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی هدایتگری مهارت­های اجرایی و توانبخشی شناختی مبتنی بر ذهن­آگاهی بر کارکردهای اجرایی کودکان با اختلال کاستی توجه/بیش­فعالی انجام شد.
روش بررسی: روش پژوهش، ­آزمایشی با طرح پیش­آزمون- پس­آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری، شامل کودکان 9 تا 12 سال با اختلال کاستی توجه/بیش­فعالی منطقه سه شهر تهران در سال 1402 بود که 60 نفر از داوطلبان واجد شرایط به روش نمونه­گیری هدفمند وارد مطالعه شدند و بطور تصادفی و برابر، در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه جای گرفتند. برای گروه آزمایش اول، هدایتگری مهارت­های اجرایی طی 12 جلسه 60 دقیقه­ای و برای گروه آزمایش دوم، توانبخشی شناختی مبتنی بر ذهن­آگاهی طی 16 جلسه 60 دقیقه­ای اجرا شد؛ درحالیکه گروه گواه مداخله­ای دریافت نکرد. آزمودنی­ها با مقیاس درجه­بندی رفتاری کارکردهای اجرایی (2000) ارزیابی شدند. داده­ها با روش تحلیل واریانس با اندازه­گیری مکرر، با نسخه 26 نرم‌افزار SPSS در سطح معناداری 05/0 تجزیه­وتحلیل شد.
یافته­ها: یافته­ها نشان داد هدایتگری مهارت­های اجرایی بر نمره­ کل و شاخص­های رفتاری و شناختی کارکردهای اجرایی تاثیر مثبت و ماندگاری داشت (001/0>P) اما بر شاخص تنظیم هیجانی موثر نبود (07/0=P). توانبخشی شناختی مبتنی بر ذهن­آگاهی نیز بر نمره کل و شاخص­های کارکردهای اجرایی تاثیر مثبت و ماندگاری داشت (001/0>P). علاوه­براین، برنامه هدایتگری مهارت­های اجرایی از برنامه توانبخشی شناختی مبتنی بر ذهن­آگاهی موثرتر بود (001/0>P).
نتیجه­گیری: می­توان نتیجه گرفت برنامه هدایتگری مهارت­های اجرایی نسبت به توانبخشی شناختی مبتنی بر ذهن­آگاهی، در ارتقا کارکردهای اجرایی کودکان با اختلال کاستی توجه/ بیش­فعالی موثرتر بوده است.
     
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: روانشناسی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات ناتوانی (علمی- پژوهشی) می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Middle Eastern Journal of Disability Studies

Designed & Developed by : Yektaweb