Ethics code: IR.UT.PSYEDU.REC.1401.071
چکیده: (18 مشاهده)
زمینه و هدف: شناسایی عوامل مؤثر بر گرایش به مصرف مواد کانابینوئیدی میتواند یاریرسان نظام سلامت و متخصصان در ارائه خدمات بهتر به افرادی مصرف کننده این مواد باشد. این مطالعه با هدف واکاوی عوامل مؤثر بر گرایش به مصرف مواد کانابینوئیدی در جوانان انجام شد.
روش بررسی: این پژوهش با روش کیفی و رویکرد پدیدارشناختی انجام شد. جامعه هدف مطالعه کیفی شامل کلیه جوانان 18 تا 40 سال شهر تهران در سال 1402 بود که در زمان اجرای مطالعه مصرف کانابیس داشتند. به روش نمونهگیری گلوله برفی، 12 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. گردآوری دادهها با استفاده از مصاحبه نیمهساختاریافته انجام شد. مبنای تحلیل دادهها، بر اساس روش پدیدارشناختی توصیفی جورجیو (2009) بود.
یافته ها: از متن مصاحبهها، 108 گزاره استخراج شده است که در 18 مضمون فرعی و 5 مضمون اصلی دستهبندی شد. 5 مضمون اصلی عبارت بودند از: 1- عوامل فردی (8 مضمون فرعی و 53 گزاره)؛ 2- عوامل اجتماعی – محیطی (4 مضمون فرعی و 33 گزاره)؛ 3) نقش رسانه (2 مضمون فرعی و 11 گزاره)؛ 4- محدودیتهای تقنینی و سیاستگذاری (2 مضمون فرعی و 5 گزاره)؛ و 5- اثرات مواد کانابینوئیدی (2 مضمون فرعی و 6 گزاره).
نتیجه گیری: گرایش جوانان به مصرف مواد کانابینوئیدی تحت تأثیر عوامل مختلفی است که پیشگیری مؤثر نیازمند همهجانبه به عوامل اثرگذار است. با توجه نتایج پژوهش حاضر، پیشنهاد میشود برنامهای جامع با هدف تحت پوشش قرار دادن عوامل فردی، عوامل اجتماعی – محیطی، نقش رسانه، عوامل تقنینی و سیاستگذاری و شناخت اثرات و پیامدهای مواد در دستور کار شرکتکنندگان قرار گیرد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی