مقالات درحال ویرایش                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه آزاد اسلامی، بجنورد، ایران
2- واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران
3- گروه روان‌شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، بجنورد، ایران
چکیده:   (38 مشاهده)
زمینه و هدف: پیشرفت تحصیلی موفقیت­آمیز در طول دوره متوسطه، در دستیابی به مسیر رشد تحصیلی مثبت در سال­های آتی حیاتی است. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه شایستگی هیجانی-اجتماعی و درگیری تحصیلی با پیشرفت تحصیلی بر اساس نقش واسطه­ای سازگاری تحصیلی انجام شد.
روش بررسی: روش پژوهش، تحلیلی از نوع همبستگی و مدل­سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل همه دانش‌آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر بجنورد در شش ماه دوم سال تحصیلی 1401-1402 بود که از این میان 383 نفر به شیوه خوشه­ای چند مرحله­ای به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند.گردآوری داده­ها با استفاده از مقیاس درگیری تحصیلی (ریو، 2013)، پرسشنامه شایستگی هیجانی-اجتماعی (زو و ای، 2012) و سازگاری دانش‌آموزان (سینگ و سینها، 1993) انجام شد. جهت سنجش پیشرفت تحصیلی معدل دانش­آموزان در امتحانات پایان ترم محاسبه و به عنوان شاخصی از پیشرفت تحصیلی آنان در نظر گرفته شد. تحلیل داده­ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و روش مدل­سازی معادلات ساختاری در نرم­افزارهای SPSS و AMOS  صورت گرفت. سطح معناداری آزمون­ها، آلفای 05/0 در نظر گرفته شد.
یافته­ها: بررسی ضرایب مسیر مستقیم نشان داد، درگیری تحصیلی (001/0>P؛ 19/0=β) و سازگاری تحصیلی (001/0>P؛ 21/0=β)  دارای رابطه مستقیم معنادار با پیشرفت تحصیلی بودند. دیگر یافته پژوهش نشان داد اثر مستقیم شایستگی هیجانی-اجتماعی بر پیشرفت تحصیلی معنادار نبود (086/0=P؛ 09/0=β). ضرایب غیر مستقیم مشخص کرد، اثر غیرمستقیم شایستگی‌های هیجانی-اجتماعی (001/0>P؛ 21/0=β) و درگیری تحصیلی (002/0=P؛ 17/0=β) بر پیشرفت تحصیلی با نقش واسطه­ای سازگاری تحصیلی تحصیلی مثبت و معنادار بود. در نهایت شاخص­های برازش به دست آمده از مدل کلی با داده­های جمع آوری شده برازش مطلوب را دارا بودند (82/1=X2/df؛ 97/0=CFI؛ 96/0=GFI؛ 97/0=IFI؛ 04/0=RMSEA).
نتیجه­گیری: نتایج نشان داد شایستگی هیجانی-اجتماعی و درگیری تحصیلی به صورت مستقیم و غیر مستقیم از طریق سازگاری تحصیلی با پیشرفت تحصیلی مرتبط است. این نتایج می­تواند به توسعه مداخلات آموزشی برای بهبود پیشرفت تحصیلی دانشآموزان کمک شایانی نماید.


 
     
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: روانشناسی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات ناتوانی (علمی- پژوهشی) می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Middle Eastern Journal of Disability Studies

Designed & Developed by : Yektaweb