1- دانشگاه تهران
چکیده: (56 مشاهده)
زمینه و هدف: حافظه سرگذشتی اشاره به بازیابی تجارب شخص از گذشته دارد و یکی از مهمترین عملکردهای شناختی است که در دوره سالمندی به میزانی متفاوت تحت تاثیر قرار میگیرد. این مطالعه با هدف بررسی اکتشافی مدل تبیینی حافظه سرگذشتی در سالمندی انجام شد.
روش بررسی: پژوهش حاضر با روش کیفی و رویکرد دادهبنیاد انجام شد. جامعه هدف کلیه سالمندان شهر اصفهان در سال ۱۴۰۲ بود. از طریق نمونهگیری هدفمند تعداد ۳۰ سالمند انتخاب و با آنها مصاحبه گردید. از مصاحبه بدون ساختار جهت بررسی عمیق ذهن سالمندان و جمعآوری داده استفاده شد. تحلیل دادهها بر اساس الگوی کوربین و اشتراوس با کدگذاری باز انجام شد و سپس در قالب زیرمقولهها و مقولههای اصلی مفهومپردازی شدند.
یافتهها: از تحلیل مصاحبهها 64 مفهوم اولیه، 22 زیرمقوله، 11 مقوله اصلی و 1 مقوله محوری استخراج شد. مقولههای اصلی شامل ویژگیهای خانوادگی، صفات شخصیتی و محیط غنی (شرایط علی)، روابط بین فردی، رویدادهای شاخص هیجانی و شرایط اقتصادی- اجتماعی (شرایط مداخلهگر یا میانجی)، انگیزه، سطح فعالیت و معنویات (راهبردهای کنش و واکنش)، روایتگری/ انسجام و مشکلات روانشناختی (پیامد)، و داستان زندگی (مقوله محوری) کشف و استخراج شدند و در نهایت یک مدل نظری ارائه شد.
نتیجهگیری:. شناخت و فهم مفاهیم مرتبط و موثر بر حافظه سرگذشتی، به متخصصان حوزه سلامت روان این امکان را میدهد تا مداخلات پیشگیرانه و درمانی مقتضی و بههنگام را در دوره سالمندی و پیش از آن اتخاذ کنند.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی