دوره 4، شماره 1 - ( بهار 1393 )                   ‫جلد (4): 32 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zangeneh A, Roustaei S, Saedi S, Ahadnezhad M, karbasi A, Timuri R. A Comparative Study of Social, Economic, Cultural and Spatial Inequalities across Urban Neighborhoods. MEJDS 2014; 4 (1) :23-32
URL: http://jdisabilstud.org/article-1-354-fa.html
زنگنه علی‌رضا، روستایی شهریور، سعیدی شهرام، احدنژاد محسن، کرباسی علی، تیموری راضیه. بررسی تطبیقی نابرابری‌های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، کالبدی در محلات شهری (نمونۀ موردی: محلات شاطرآباد و ۲۲بهمن). مجله مطالعات ناتوانی. 1393; 4 (1) :23-32

URL: http://jdisabilstud.org/article-1-354-fa.html


1- 09189170548
چکیده:   (15277 مشاهده)
چکیده 
هدف: در شهرهای امروز، عده‌ای از مردم نمی‌توانند به منابع موجود و امکانات شهری دسترسی کاملی داشته باشند. دراین‌خصوص، برنامه‌ریزی شهری با هدف کاهش نابرابری در محلات شهری، از موضوعات مهم در شهرهای کشورهای در حال توسعه است. هدف این پژوهش بررسی نابرابری‌های موجود و نشان‌دادن نابرابری در شهر کرمانشاه، ازطریق بررسی تطبیقی محلات شهری و ارزیابی گروه‌های انسانی در این محلات است.
روش‌بررسی: روش پژوهش کاربردی از نوع توصیفی‌تحلیلی‌تطبیقی است که از روش تحلیل عاملی و نرم‌افزار Arc/Gis استفاده شده است. برای بررسی تطبیقی، از اطلاعات بلوک‌های آماری سال ۱۳۸۵ و از ۳۶ شاخص استفاده شده است که با روش‌های آماری به ۴ عامل ترکیبی تبدیل شده و نتایج با بهره‌گیری از مدل تحلیل عاملی ارزیابی شده است. جامعۀ آماری این پژوهش محلات ۲۲بهمن و شاطرآباد شهر کرمانشاه، در سال ۱۳۸۵، است. در این تحقیق، شاخص‌های کالبدی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی مقایسه شده و وضعیت گروه‌های انسانی ساکن در این محلات بررسی شده است. 
یافته‌ها: نتایج به‌دست‌آمده از تحلیل تطبیقی گویای این مهم است که در محلۀ شاطرآباد، ۲۴ بلوک (معادل ۹٫۱ درصد) خیلی فقیر، ۷۷ بلوک (معادل ۲۹٫۲ درصد) فقیر، ۹۵ بلوک (معادل ۳۶ درصد) متوسط، ۵۴ بلوک (معادل ۲۰٫۵ درصد) مرفه و ۱۲ بلوک (معادل ۴٫۵ درصد) خیلی مرفه شناخته شده‌اند؛ اما وضعیت در محلۀ ۲۲بهمن این‌گونه است: ۱۳ بلوک خیلی مرفه (۱۲٫۴ درصد)، ۶۲ بلوک مرفه (۵۹ درصد)، ۱۰ بلوک متوسط (۹٫۵ درصد)، ۱۳ بلوک فقیر (۱۲٫۴ درصد)، ۲ بلوک خیلی فقیر (۱٫۹ درصد). 
نتیجه‌گیری‌: محلۀ شاطرآباد از لحاظ شاخص‌های مدنظر، نسبت‌ به محلۀ ۲۲بهمن وضع نامساعد و ناهنجاری نشان می‌دهد. نتایج نشان می‌دهد که بین محلات شهر کرمانشاه نابرابری وجود دارد و محلات شهر کرمانشاه مکانی برای تبلور تمایزات اجتماعی‌اند. تمایزات و تقابل‌های اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و فرهنگی آشکار است و شهر کرمانشاه محل بروز اختلافات طبقاتی است و رسیدگی سریع به مسائل شهری آن، باید هرچه‌زودتر در دستور کار قرار گیرد.

متن کامل [PDF 532 kb]   (3884 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: توانبخشی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات ناتوانی (علمی- پژوهشی) می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Middle Eastern Journal of Disability Studies

Designed & Developed by : Yektaweb