چکیده
زمینه و هدف: کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم در مهارتهای اجتماعی با مشکلات فراوانی روبهرو هستند. پژوهش حاضر باهدف بررسی تأثیر آموزش مهارتهای ارتباط مؤثر به والدین کودکان مبتلا به اوتیسم بر بهبود مهارتهای اجتماعی این کودکان انجام شد.
روشبررسی: روش این پژوهش از نوع شبهتجربی و با طرح پیشآزمونپسآزمون با گروه کنترل بود. از میان مادران کودکان ۴ تا ۱۳ساله مبتلا به اوتیسم از مرکز اوتیسم تهران در سال تحصیلی ۹۵-۱۳۹۴، ۲۴ نفر برحسب شرایط ورود به پژوهش، انتخابشده و بهشکل تصادفی در گروههای آزمایش و کنترل قرار گرفتند. پساز انجام پیشآزمون بهکمک پرسشنامهٔ مهارت اجتماعی کودکان پیشاز دبستان، فرم والدین گرشاموالیوت ۱۹۹۰، به گروه آزمایش طی ۸ جلسه، مهارتهای ارتباط مؤثر آموزش داده شد. در پایان، از هر دو گروه پسآزمون به عمل آمد. دادههای حاصل با آزمون تحلیل کوواریانس، تجزیهوتحلیل شد.
یافتهها: نتایج تحلیل دادهها نشان داد که کودکان گروه آزمایش درمقایسه با گروه کنترل ازنظر میزان مهارتهای اجتماعی عملکرد بهتری داشتند (۰٫۰۰۱>p). در گروه آزمایش میانگین و انحراف استاندارد مهارتهای اجتماعی در پیشآزمون بهترتیب ۲۱٫۷۵ و ۳٫۷۴ و در پسآزمون ۳۱٫۲۷ و ۲۲٫۹۲ به دست آمد؛ ولی در گروه کنترل میانگین و انحراف استاندارد آن در پیشآزمون ۲۲٫۵۸ و ۱٫۱۶ و در پسآزمون ۲۲٫۹۲ و ۱٫۶۲ بود.
نتیجهگیری: باتوجه به نتایج بهدستآمده، میتوان گفت که آموزش مهارتهای ارتباط مؤثر به والدین کودکان مبتلا به اوتیسم، میتواند در طراحی برنامههای مداخلهای برای این کودکان استفاده شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |