جلد 8 - شماره سال ۱۳۹۷                   ‫جلد (8): 82 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shaygan Manesh Z, Sobhi Gharamaleki N, Narimani M. The effectiveness of cognitive-behavioral therapy of Leahy and schema therapy of Young on improving the multidimensionalrelations of self-body in patients with social anxiety. MEJDS 2018; 8 :82-82
URL: http://jdisabilstud.org/article-1-628-fa.html
شایگان منش زهرا، صبحی قراملکی ناصر، نریمانی محمد. مقایسه اثربخشی درمان شناختی-رفتاری لیهی و طرحواره درمانی یانگ بر بهبود روابط چندبعدی خود بدن افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی. مجله مطالعات ناتوانی. 1397; 8 () :82-82

URL: http://jdisabilstud.org/article-1-628-fa.html


1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بیله سوار
2- دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده:   (7239 مشاهده)

زمینه و هدف: پژوهش حاضر، با هدف تعیین اثربخشی درمان شناختی‌رفتاری لیهی و طرحواره‌درمانی یانگ بر بهبود روابط چندبعدی بدن خود در مبتلایان به اضطراب اجتماعی طراحی و اجرا شد. 
روش‌بررسی: این پژوهش از نوع شبه‌آزمایشی تک‌عاملی با پیش‌آزمون و پس‌آزمون گسترش‌یافته بود که با گروه کنترل انجام شد. نمونه‌های پژوهش را ۶۰ نفر از افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی تشکیل ‌دادند که برطبق مصاحبهٔ ساختاریافتهٔ بالینی براساس DSM5 ملاک‌های اختلال اضطراب اجتماعی را کسب کرده و به‌روش نمونه‌گیری تصادفی‌خوشه‌ای انتخاب شدند. در گروه‌های آزمایش، ۲۰ نفر تحت آموزش درمان شناختی‌رفتاری مطابق پکیج لیهی و ۲۰ نفر تحت طرحواره‌درمانی طبق پکیج یانگ قرار گرفتند. همچنین برای ۲۰ نفر گروه کنترل هیچ برنامهٔ آموزشی اجرا نشد. ابزار پژوهش پرسشنامهٔ روابط چندبعدی بدن خود MBSRQ بود و داده‌ها با استفاده از تحلیل واریانس برای اندازه‌های تکراری و با به‌کارگیری نرم‌افزار SPSS نسخهٔ ۲۲ تجزیه‌وتحلیل شدند.
یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد در گروه‌های آزمایشی، در روابط چندبعدی بدن خود، به‌هنگام ورود به پژوهش و بعد از درمان و شش هفته بعد از درمان اختلاف معنا‌داری وجود داشت (۰٫۰۰۴=p)؛ درحالی‌که در گروه کنترل از این نظر، تفاوت معنا‌داری مشاهده نشد. بدین‌معنا که درمان شناختی‌رفتاری و طرحواره‌درمانی در بهبود روابط چندبعدی بدن خود مؤثر واقع شده است. همچنین بین گروه‌های درمانی از لحاظ اثربخشی بر مؤلفه‌های روابط چندبعدی بدن خود در پس‌آزمون و پیگیری، در مؤلفه‌های ارزیابی تناسب و جهت‌گیری تناسب و رضایت از بدن، پروتکل لیهی بهبودی بیشتری را درمقایسه با طرحواره‌درمانی فراهم آورده است (۰٫۰۰۳=p). 
نتیجه‌گیری: بنابر نتایج یادشده و همسو با دیگر پژوهش‌ها امکان بهره‌گیری از مداخله‌های شناختی‌رفتاری و طرحواره‌‌درمانی در بهبود مؤلفه‌های روابط چندبعدی بدن خود در بیماران مبتلا به اضطراب اجتماعی وجود دارد. 

متن کامل [PDF 714 kb]   (1759 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: روانشناسی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات ناتوانی (علمی- پژوهشی) می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Middle Eastern Journal of Disability Studies

Designed & Developed by : Yektaweb