هدف: عملکرد خواندن از موضوعهای مهم یادگیری در دانشآموزان است که میتواند در سایر جنبهها و موضوعها تأثیرگذار باشد. درواقع عملکرد خواندن در توانایی سلیس و روانخوانی و درک مطالب کتاب اهمیت ویژهای در دانشآموزان دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش راهبردهای شناختیفراشناختی در بهبود عملکرد خواندن و خودکارآمدی تحصیلی دانشآموزان بااختلال خواندن است.
روشبررسی: روش پژوهش حاضر آزمایشی از نوع طرحهای پیشآزمونپسآزمون با گروه کنترل بود. جامعهٔ آماری این پژوهش را تمامی دانشآموزان پسر بااختلال خواندن پایههای سوم و چهارم ابتدایی مشغول به تحصیل در سال تحصیلی ۹۶-۱۳۹۵ شهر تهران تشکیل دادند.از بین آنها، ۴۰ دانشآموز بااختلال خواندن بهروش نمونهگیری تصادفیخوشهای چندمرحلهای، انتخاب شده و در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه ۲۰ نفر) قرار گرفتند. برای جمعآوری دادهها از چکلیست اختلال خواندن عزیزیان و عابدی و پرسشنامهٔ خودکارآمدی تحصیلی بندورا ۲۰۰۲ و آزمون عملکرد خواندن یارمحمدیان، قمرانی، سیفی و ارفع ۱۳۹۴استفاده شد. گروه آزمایش بهمدت ۱۰ جلسهٔ ۴۵دقیقهای جلسات مداخله را دریافت کرد؛ ولی در گروه کنترل هیچ مداخلهای انجام نشد. برای تجزیهوتحلیل دادهها، آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری (MANCOVA) بهکار گرفته شد.
یافتهها: یافتههای پژوهش نشان داد آموزش راهبردهای شناختیفراشناختی به دانشآموزان بااختلال خواندن در بهبود عملکرد خواندن و خودکارآمدی تحصیلی آنان مؤثر است (۰٫۰۰۱>p). همچنین آموزش با این روش موجب کاهش خطاهای خواندن در پسران بااختلال خواندن شده است (۰٫۰۰۱>p).
نتیجهگیری: باتوجه با یافتههای پژوهش میتوان نتیجهگیری کرد که آموزش راهبردهای شناختیفراشناختی در بهبود عملکرد خواندن و خودکارآمدی تحصیلی دانشآموزان بااختلال خواندن تأثیر دارد و میتوان از این آموزش بهعنوان روش مداخلهای مؤثر سود جست.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |