Omidi M, Ghasemzadeh S, Dehghan H. Effectiveness of Acceptance and Commitment Training on Metacognitive Beliefs and Cognitive-Emotional Processing Deficit of Students with Social Anxiety Disorder. MEJDS 2018; 8 :87-87
URL:
http://jdisabilstud.org/article-1-807-fa.html
امیدی مجید، قاسم زاده سوگند، دهقان حمیدرضا. اثربخشی آموزش پذیرش و تعهد بر باورهای فراشناختی و نقص پردازشهای شناختی- هیجانی دانشجویان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی. مجله مطالعات ناتوانی. 1397; 8
() :87-87
URL: http://jdisabilstud.org/article-1-807-fa.html
1- دانشگاه پیام نور
2- دانشگاه تهران
3- دانشگاه مازندران
چکیده: (2795 مشاهده)
زمینه و هدف: اختلال اضطراب اجتماعی، ترسی بارز و مستمر از شرمندهشدن در موقعیتهای اجتماعی یا هنگام انجام فعالیت در حضور دیگران است. این اختلال یکی از اختلالهای اضطرابی بسیار شایع است که با ترس بارز و مستمر از موقعیتهای اجتماعی یا عملکردی منجر به ارزیابی فرد، مشخص میشود. هدف پژوهش حاضر، اثربخشی آموزش پذیرش و تعهد بر باورهای فراشناختی و نقص پردازشهای شناختی-هیجانی دانشجویان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی بود.
روشبررسی: روش این پژوهش، نیمهآزمایشی و با طرح پیشآزمون و پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعۀ آماری این پژوهش، همۀ دانشجویان دختر و پسر دانشگاه پیامنور چابهار بودند. نمونهگیری این پژوهش دربردارندۀ ۳۶ نفر (۱۸ نفر گروه آزمایش و ۱۸ نفر گروه کنترل) بود که بهصورت خوشهای چندمرحلهای انتخاب شدند. برای جمعآوری دادهها، از مقیاس اضطراب اجتماعی، مقیاس پردازش هیجانی و پرسشنامۀ نارساییهای شناختی استفاده شد. دادههای جمعآوری شده با روش آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری (MANCOVA) تجزیهوتحلیل شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که آموزش پذیرش و تعهد در افراد گروه آزمایش، با کاهش نقص پردازشهای شناختی (۰٫۰۰۱>p) و افزایش مؤلفههای پردازشهای هیجانی همراه بوده است (۰٫۰۰۱>p)؛ درحالیکه در هیچکدام از مؤلفههای فراشناخت، تفاوت معناداری مشاهده نشد.
نتیجهگیری: به نظر میرسد وقتی افراد مضطرب اجتماعی تلاش میکنند تا از مهارتهای شناختی و هیجانی خود استفاده کنند یا با دیگران به شیوۀ مناسبی تعامل داشته باشند، سطوح بالای اضطراب، عملکرد آنان را تضعیف یا حتی تخریب میکند.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی