زمینه و هدف: هدف اصلی در آموزش دانشآموزان آهستهگام (ناتوانی هوشی) با نشانگان داون این است که به آنها کمک شود تا تواناییهای بالقوه خود را تا بالاترین درجه پرورش دهند و در جهت تأمین نیازهای خود و انتظارات معقول جامعه به کفایت لازم برسند. هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی اثربخشی آموزش متون خواندن کاربردی بر مهارت خواندن دانشآموزان آهستهگام (ناتوانی هوشی) با نشانگان داون با رویکرد برنامهٔ آموزش انفرادی خانواده محور بود.
روشبررسی: روش تحقیق حاضر نیمهآزمایشی از نوع پیشآزمون و پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعهٔ آماری تمام دانشآموزان دبستانی آهستهگام (ناتوانی هوشی) با نشانگان داون شهرستان همدان بودند که در سال تحصیلی ۹۶- ۱۳۹۵در مدارس استثنایی شهرستان همدان مشغول به تحصیل بودند. نمونه شامل ۲۰ نفر دانشآموز آهستهگام (ناتوانی هوشی) دبستانی بانشانگان داون بود که بهصورت در دسترس انتخاب گردیدند. بهمنظور جمعآوری اطلاعات لازم، از دو آزمون جداگانهٔ پیشرفت تحصیلی خواندن (پیشآزمون و پسآزمون) محققساخته استفاده شد. دادههای بهدستآمده از طریق انجام آزمون تحلیل کوواریانس و با نرمافزار SPSS تجزیهوتحلیل گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد که آموزش متون خواندن کاربردی با رویکرد برنامهٔ آموزش انفرادی خانوادهمحور بر عملکرد خواندن دانشآموزان آهستهگام (ناتوانی هوشی) با نشانگان داون، تأثیر معناداری دارد (۰٫۰۰۱>p).
نتیجهگیری: از نتایج بهدستآمده در پژوهش حاضر استنباط میشود هرچه قدر متون خواندنی که به دانشآموزان آهستهگام (ناتوانی هوشی) با نشانگان داون آموزش داده میشود، کاربردیتر باشد، یعنی دانشآموزان توانایی خواندن، فهمیدن و کاربست آن متون را در زندگی روزانه و موقعیتهای اجتماعی داشته باشند، عملکردشان در خواندن بهبود مییابد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |