Keshavarzi Arshadi F, Hasani F, Mohamadnezhad E. The effectiveness of Exposure and Response/Ritual Prevention (ERP) on depression and experiential avoidance symptoms in female OCD patients. MEJDS 2018; 8 :34-34
URL:
http://jdisabilstud.org/article-1-865-fa.html
کشاورزی ارشدی فرناز، حسنی فریبا، محمدنژاد الهام. اثربخشی درمان رویارویی و جلوگیری از پاسخ، برنشانگان افسردگی و اجتناب تجربهای در زنان مبتلا به اختلال وسواس فکریعملی. مجله مطالعات ناتوانی. 1397; 8
() :34-34
URL: http://jdisabilstud.org/article-1-865-fa.html
1- دانشگاه آزاد اسلامی، تهران مرکزی
چکیده: (3640 مشاهده)
هدف: اختلال وسواس فکریعملی یکی از اختلالات رفتاری ناتوانکنندهای است که با افکار مزاحم تکراری و ناخواسته، فرد را به انجام اعمال اجباری و بیهوده و همچنین فروبردن در اعماق افکار ناراحتکننده وادار میکند. هدف از انجام این پژوهش بررسی اثربخشی درمان رویارویی و جلوگیری از پاسخ بر نشانگان افسردگی و اجتناب تجربهای در زنان مبتلا به اختلال وسواس فکریعملی بود.
روشبررسی: پژوهش حاضر از نوع کاربردی به روش شبهآزمایشی با طرح پیشآزمون- پسآزمون با گروه گواه بود. جامعهٔ آماری در این پژوهش شامل تمامی زنان در گروه سنی ۴۵- ۲۰ ساله مراجعهکننده به مرکز مشاورهٔ آمنه (زیر نظر سازمان بهزیستی) و مرکز مشاوره و روانشناختی رایین (زیر نظر سازمان نظام مشاوره و روانشناسی) بودند که شکایت اصلی آنان علائم وسواس فکریعملی بود. تعداد ۲۴ نفر از دواطلبین بهصورت بلوکهای دوتایی و همتاشدهٔ سنی، به تصادف به دو گروه آزمایش با روش رویارویی و جلوگیری از پاسخ (۱۲ نفر) و گروه گواه (۱۲ نفر) تخصیص یافتند. پیشآزمون در هر دو گروه به عمل آمد. در انتها پس از اتمام دورهٔ درمان در گروه آزمایش، پسآزمون برای هر دو گروه اجرا شد. برای تجزیهوتحلیل دادههای پژوهش، از شاخصهای آمار توصیفی مانند میانگین و انحرافمعیار و برای تحلیل دادهها باتوجه به نرمالبودن توزیع دادهها، از آزمون تی مستقل و زوجی، بهعلاوهٔ تحلیل کوواریانس استفاده گردید. نرمافزار SPSS نسخهٔ ۲۰ برای تحلیل دادهها به کار رفت.
یافتهها: یافتههای پژوهش حاکی از این بود که تفاوت میانگین نمرات اجتناب تجربهای در پیشآزمون و پسآزمون در گروه آزمایش و گواه، از نظر آماری معنادار نیست. نمرات پسآزمون افسردگی دو گروه، پس از تعدیل بر روی نمرات پیشآزمون، به روش تحلیل کوواریانس مقایسه شده و اختلاف آماری معناداری بین نمرات این دو گروه مشاهده شد (۰٫۰۱۰=p).
نتیجهگیری: نتایج پژوهش حاضر نشان میدهد که روش درمان رویارویی و جلوگیری از پاسخ، بر کاهش اجتناب تجربهای زنان مبتلا به اختلال وسواس فکریعملی مؤثر نیست؛ اما موجب کاهش نمرات افسردگی در زنان مبتلا به اختلال وسواس فکریعملی شده است.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی