Sarraj Khorrami A, Pasha R, Hafezi F, Bakhtiar Pour S, Eftekhar Z. Mindfulness Based Cognitive Therapy on the amount of using Defense Mechanisms of patients with Major Depressive Disorder. MEJDS 2018; 8 :106-106
URL:
http://jdisabilstud.org/article-1-889-fa.html
سراج خرمی آذر، پاشا رضا، حافظی فریبا، بختیارپور سعید، افتخار زهرا. اثربخشی شناختدرمانی مبتنیبر ذهنآگاهی بر میزان استفاده از مکانیسمهای دفاعی افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی. مجله مطالعات ناتوانی. 1397; 8
() :106-106
URL: http://jdisabilstud.org/article-1-889-fa.html
1- پردیس علوم و تحقیقات خوزستان، دانشگاه آزاد اسلامی؛ واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی
2- واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده: (2673 مشاهده)
زمینه و هدف: عوامل مختلفی در بروز و عود اختلالهای خلقی و اضطرابی تأثیر دارد که از جمله عوامل مهمتر، نشخوار فکری است. هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی شناختدرمانی مبتنیبر ذهنآگاهی بر میزان استفاده از مکانیسمهای دفاعی افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی بود.
روشبررسی: طرح پژوهش، نیمهآزمایشی و از نوع پیشآزمون-پسآزمون با گروه کنترل بود. حجم نمونه شامل چهل نفر بیمار مبتلا به اختلال افسردگی اساسی بود که طبق نظر روانپزشک و برحسب DSM-5 تشخیص داده شده بودند و بهصورت تصادفی در دو گروه آزمایش (بیست نفر) و کنترل (بیست نفر) قرار گرفتند. پروتکل بهکارگرفتهشده شامل پروتکل شناختدرمانی مبتنیبر ذهنآگاهی سگال، ویلیامز و تیزدیل بود. برای اجرا، ابتدا از هر دو گروه با استفاده از پرسشنامۀ مکانیسمهای دفاعی پیشآزمون گرفته شد. سپس گروه آزمایش طی هشت جلسۀ نوددقیقهای با روش شناختدرمانی مبتنیبر ذهنآگاهی آموزش دیدند و بعد از اتمام جلسات از هر دو گروه پسآزمون گرفته و دو ماه بعد آزمون پیگیری انجام شد. برای تحلیل دادهها از تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر استفاده گردید.
یافتهها: نتایج پژوهش حاکی از آن بود که شناختدرمانی مبتنیبر ذهنآگاهی موجب کاهش استفاده از مکانیسمهای رشدنایافته و روانآزرده در بیماران مبتلا به اختلال افسردگی اساسی در مرحلۀ پسآزمون و پیگیری میشود (۰٫۰۰۱>p). همچنین میزان استفاده از مکانیسمهای رشدیافته پس از اجرای روش درمانی بهمیزان زیادی افزایش یافت (۰٫۰۰۱>p).
نتیجهگیری: براساس یافتههای پژوهش پیشبینی میشود که شناختدرمانی مبتنیبر ذهنآگاهی با کاهش استفاده از مکانیسمهای رشدنایافته و روانآزرده در درمان اختلالات روانی و پیشگیری از بروز و عود این اختلالات مؤثر خواهد بود.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی