Choob Foroush Zadeh A, Saied Manesh M, Rashidi M S. Effectiveness of narrative therapy group on the cognitive flexibility of headless adolescents girls in welfare centers of Mashhad. MEJDS 2018; 8 :76-76
URL:
http://jdisabilstud.org/article-1-896-fa.html
چوب فروش زاده آزاده، سعیدمنش محسن، رشیدی محدثه سادات. اثربخشی روایتدرمانی گروهی بر انعطافپذیری شناختی دختران نوجوان بدسرپرست مراکز بهزیستی مشهد. مجله مطالعات ناتوانی. 1397; 8
() :76-76
URL: http://jdisabilstud.org/article-1-896-fa.html
1- دانشگاه اردکان یزد
2- دانشگاه علم و هنر یزد
چکیده: (2675 مشاهده)
زمینه و هدف: نوجوانان بدسرپرست با اختلالات رفتاریهیجانی بیشتری در مقایسه با سایر افراد عادی مواجهاند و بهدلیل زندگی در محیطی نامناسب، فاقد مهارتهای لازم برای زندگی در جامعه هستند. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی روایتدرمانی گروهی بر انعطافپذیری شناختی دختران بدسرپرست مراکز بهزیستی مشهد بود.
روشبررسی: طرح پژوهش نیمهآزمایشی با پیشآزمون-پسآزمون با گروه گواه بود. جامعۀ آماری تمام نوجوانان دختر بدسرپرست مراکز بهزیستی مشهد بودند که بیست نفر با نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند و بهطور تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه قرار گرفتند و با گروه آزمایش، هشت جلسه روایتدرمانی نود دقیقهای کار شد. ابزار سنجش شامل پرسشنامۀ انعطافپذیری شناختی دنیس و وندروال بود. از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون t و تحلیل کوواریانس) در نرمافزار SPSS نسخهٔ ۲۲ به منظور تحلیل نتایج استفاده شد. سطح معناداری در آزمونها برابر با ۰٫۰۵ در نظر گرفته شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که در پیشآزمون، میانگین انعطافپذیری شناختی گروه آزمایش از ۱۳٫۴۷±۶۹٫۴ به ۹۳٫۸±۱۳٫۷۵ در پسآزمون افزایش معناداری یافت (۰٫۰۰۱>p). نمرات زیرمقیاسهای «جایگزینهایی برای رفتارهای انسانی» و «کنترل» در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه در پسآزمون بهطور معناداری افزایش یافت (۰٫۰۰۱>p)؛ اما در زیرمقیاس جایگزینها تفاوت و افزایش معناداری یافت نشد (۰٫۰۶۸=p).
نتیجهگیری: با توجه به یافتههای بهدستآمده، روایتدرمانی گروهی بر انعطافپذیری شناختی دختران مؤثر است و پیشنهاد میشود که از این روش برای نوجوانان بدسرپرست استفاده شود.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی