چکیده
هدف: زنان سرپرست خانوار عهدهدار ادارهٔ مالی خانوادهاند. پژوهشها نشان میدهد این افراد از نظر روانشناختی دچار مشکلات افسردگی و اضطراب بوده و از طرفی نیازمند حفظ و ارتقای تابآوری هستند؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی شناختدرمانی مبتنیبر ذهنآگاهی بر افسردگی و اضطراب و تابآوری زنان سرپرست خانوار شهر تهران است.
روشبررسی: این مطالعه یک پژوهش شبهآزمایشی با طرح پیشآزمون–پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعهٔ آماری را تمامی زنان سرپرست خانوار مراجعهکننده به کمیتهٔ امداد امامخمینی منطقهٔ یک شهر تهران تشکیل دادند که از میان آنها با استفاده از نمونهگیری دردسترس تعداد ۴۰ زن انتخاب شدند. آزمودنیها پس از انجام پیشآزمون بهصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. مداخله در هشت جلسه برای گروه آزمایش صورت گرفت. آزمودنیها توسط پرسشنامههای افسردگی بک (۱۹۶۱) و اضطراب بک (۱۹۹۰) و آزمون تابآوری کونور و دیویدسون (۲۰۰۳) قبل و بعد از مداخله سنجش شدند. دادهها بهطور توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل کوواریانس) توسط نرمافزار SPSS نسخهٔ ۲۱ تجزیهوتحلیل شد.
یافتهها: نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد میزان اضطراب (۰٫۰۳۲=p) و افسردگی (۰٫۰۲۸=p) زنان سرپرست خانوار تحت مداخلهٔ شناختدرمانی مبتنیبر ذهنآگاهی بهطور معناداری کاهش یافت؛ اما این مداخله بر متغیر تابآوری تأثیر معناداری نداشت (۰٫۱۴۷=p).
نتیجهگیری: براساس نتایج این پژوهش به درمانگران نشان میدهد که میتوانند برای کاهش اضطراب و افسردگی از شناختدرمانی مبتنیبر ذهنآگاهی استفاده کنند.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |