زمینه و هدف: تقریباً بیشتر والدین با غذاخوردن فرزندشان مشکل پیدا میکنند. در بین ناهنجاریهای رفتاری کودکان میتوان به مشکلهای رفتاری آنها هنگام صرف غذا اشاره کرد. بر این اساس هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی هنردرمانی با رویکرد نقاشی بر مشکلهای رفتار خوردن و ناسازگاری کودکان شهر ملایر بود.
روشبررسی: پژوهش حاضر نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمونپسآزمون با گروه کنترل بود. جامعهٔ آماری این مطالعه را تمامی کودکان ۴تا۶سالهٔ شهر ملایر تشکیل دادند که با روش نمونهگیری خوشهایتصادفی از بین پنج مهدکودک و پیشدبستانی، سی کودک دارای مشکل رفتار خوردن و ناسازگار بهعنوان نمونه انتخاب شده و بهطور تصادفی در دو گروه ۱۵نفره قرار گرفتند. ابزارهای استفادهشده در این پژوهش پرسشنامهٔ ارزیابی رفتاری راتر-فرم والدین (۱۹۷۹) و پرسشنامهٔ رفتار خوردن کودکان CEBI (۱۹۹۰) بودند. پس از اجرای پیشآزمون، برای آزمودنیهای گروه آزمایش در هشت جلسهٔ ۳۰تا۴۵دقیقهای و دو بار در هفته، برنامهٔ هنردرمانی صورت گرفت و بعد از اتمام آن در هر دو گروه آزمایش و کنترل، پسآزمون انجام شد. بهمنظور تحلیل دادهها از روش تحلیل کواریانس، با درنظرگرفتن سطح معناداری ۰٫۰۵، استفاده گردید.
یافتهها: نتایج پژوهش نشان داد مشکلهای غذاخوردن کودکان تحت مداخله بهطور معناداری کاهش یافته (۰٫۰۰۱≥p) و رفتارهای سازگاری آنها (۰٫۰۰۱≥p) افزایش داشته است.
نتیجهگیری: برمبنای نتایج این پژوهش میتوان به مادرانی که فرزندشان دارای مشکل غذاخوردن است، توصیه کرد از روش هنردرمانی برای بهبود مشکلهای رفتار خوردن و کاهش رفتارهای ناسازگاری آنها استفاده کنند.