مقالات درحال ویرایش                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.UT.PSYEDU.REC.1401.052

XML English Abstract Print


1- دانشگاه تهران
چکیده:   (420 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: نقص در کارکردهای اجرایی، منشأ اصلی علایم و مشکلات کودکان با اختلال کاستی توجه است و وارد نمودن والدین در روند درمان، یکی از مهم­ترین رویکردهای درمانی برای این کودکان می­باشد. بدین ترتیب پژوهش حاضر به منظور ارزیابی اثربخشی برنامه آموزش کارکردهای اجرایی مبتنی بر بازی­درمانی خانواده­محور بر مهارت­های کارکردهای­اجرایی کودکان با اختلال کاستی­توجه انجام شد.
روش: طرح پژوهش حاضر، شبه­آزمایشی از نوع پیش­آزمون، پس­آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کودکان دبستانی دارای اختلال کاستی­توجه شهر تهران در تابستان سال ۱۴۰۰ و والدین ایشان بود که از میان آن‌ها، ۲۴ زوج والد و کودک داوطلب واجد شرایط با روش نمونه­گیری در دسترس وارد مطالعه شدند و در دو گروه آزمایش (n=12) و گواه (n=12) قرار گرفتند. مادران گروه آزمایش، برنامه آموزشی را به مدت ده هفته، در ده جلسه سه ساعته دریافت نمودند و آن­را تحت نظارت درمانگر، در منزل بر روی کودکان خود اجرا کردند. گروه گواه در لیست انتظار قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده­ها، فرم بلند مقیاس نقائص کارکردهای­اجرایی کودکان و نوجوانان (بارکلی، ۲۰۱۲) بود و داده­ها با آزمون تحلیل­کواریانس چندمتغیره در سطح معناداری 0/05  توسط نسخه ۲۲ نرم­افزار SPSS تحلیل شدند.
یافته­ها: نتایج نشان دادند که پس از کنترل اثر پیش­آزمون، آموزش کارکردهای اجرایی مبتنی بر بازی­درمانی خانواده‌محور در گروه آزمایش،موجب ارتقای معنادار مهارت­های کارکردهای اجرایی (013/0 =p) و مؤلفه­های خودمدیریتی زمان (023/0=p)، خودکنترلی (014/0=p)، خودانگیزشی (005/0 =p) و خودتنظیمی­هیجانی (023/0 =p) در کودکان با اختلال کاستی­ توجه، در پس‌آزمون شد. اما موجب ارتقای معنادار مؤلفه سازماندهی نشد.
نتیجه‌گیری: برنامه آموزش کارکردهای اجرایی مبتنی بر بازی­درمانی خانواده­محور که توسط والدین و با هدایتگری متخصص اجرا می­شود، موجب ارتقای مهارت­های کارکردهای اجرایی در کودکان دارای اختلال کاستی­توجه می­گردد.
 
     
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: روانشناسی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات ناتوانی (علمی- پژوهشی) می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Middle Eastern Journal of Disability Studies

Designed & Developed by : Yektaweb