مقالات درحال ویرایش                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشجوی دکتری، گروه روانشناسی، واحد اردبیل، دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران
2- دکترای روانشناسی بالینی، استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران
3- دکترای روانشناسی تربیتی، استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران
4- دکترای روانشناسی، استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران
چکیده:   (234 مشاهده)
زمینه و هدف: زورگویی از رفتارهای مشکل­ساز دوره نوجوانی است و شواهد حاکی از شیوع نسبتاً زیاد این رفتارها در مدرسه است و تأثیر منفی بر دانش­آموزان دارد؛ از این رو، این پدیده توجه پژوهشگران و صاحب­نظران حیطه روانشناسی تربیتی را در سه دهه اخیر به خود معطوف ساخته است. افراد زورگو سطوح پایین­تری از شایستگی اجتماعی و تنظیم هیجان را نشان می­دهند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارت­های ذهن­آگاهی بر شایستگی اجتماعی و بدتنظیمی هیجانی دانش­آموزان زورگو انجام شده است.
روش بررسی: این پژوهش از نوع نیمه­آزمایشی و با طرح پیش آزمون- پس آزمون با یک گروه آزمایش و  یک گروه گواه بود. جامعه آماری تحقیق مشتمل بر کلیه دانش آموزان پسر پایه دوازدهم مدراس شهر سراب در سال تحصیلی 1400-1399 بود که نمونه ای به حجم 30 نفر واجد شرایط داوطلب به روش نمونه­گیری در دسترس و پس از کسب معیارهای ورود، انتخاب و در دو گروه 15 نفره جایگزین شدند. ابزار به کار رفته در این پژوهش، پرسشنامه تجدیدنظرشده زورگو/ قربانی الویوس (1996)، مقیاس شایستگی اجتماعی فلنر (2002) و مقیاس دشواری تنظیم هیجان گرتز و روئمر (2004) بود. گروه آزمایش 8 جلسه آموزش ذهن آگاهی دریافت و در این مدت گروه گواه هیچ آموزشی دریافت نکرد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس در برنامه SPSS در سطح معناداری 05/0 انجام شد.
یافته­ها: نتایج تحلیل کواریانس چندمتغیره نشان داد آموزش مهارت­های ذهن آگاهی بر بهبود شایستگی اجتماعی (با ضریب اثر 259/0 و  009/0=p) و کاهش بدتنظیمی هیجانی (با ضریب اثر 264/0 و  006/0=p) دانش­آموزان زورگو موثر بوده است.
نتیجه­گیری: بکارگیری مهارت های ذهن آگاهی بر روی دانش­آموزان زورگو موثر بوده و اجرای آن می­تواند پیامدهای مثبتی در زمینه های اجتماعی و هیجانی دانش آموزان زورگو به دنبال داشته باشد.
     
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: روانشناسی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات ناتوانی (علمی- پژوهشی) می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Middle Eastern Journal of Disability Studies

Designed & Developed by : Yektaweb