1- دانشجوی دکتری، گروه روانشناسی، واحد اردبیل، دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران
2- دکترای روانشناسی بالینی، استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران
3- دکترای روانشناسی تربیتی، استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران
4- دکترای روانشناسی، استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران
چکیده: (464 مشاهده)
زمینه و هدف: زورگویی از رفتارهای مشکلساز دوره نوجوانی است و شواهد حاکی از شیوع نسبتاً زیاد این رفتارها در مدرسه است و تأثیر منفی بر دانشآموزان دارد؛ از این رو، این پدیده توجه پژوهشگران و صاحبنظران حیطه روانشناسی تربیتی را در سه دهه اخیر به خود معطوف ساخته است. افراد زورگو سطوح پایینتری از شایستگی اجتماعی و تنظیم هیجان را نشان میدهند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارتهای ذهنآگاهی بر شایستگی اجتماعی و بدتنظیمی هیجانی دانشآموزان زورگو انجام شده است.
روش بررسی: این پژوهش از نوع نیمهآزمایشی و با طرح پیش آزمون- پس آزمون با یک گروه آزمایش و یک گروه گواه بود. جامعه آماری تحقیق مشتمل بر کلیه دانش آموزان پسر پایه دوازدهم مدراس شهر سراب در سال تحصیلی 1400-1399 بود که نمونه ای به حجم 30 نفر واجد شرایط داوطلب به روش نمونهگیری در دسترس و پس از کسب معیارهای ورود، انتخاب و در دو گروه 15 نفره جایگزین شدند. ابزار به کار رفته در این پژوهش، پرسشنامه تجدیدنظرشده زورگو/ قربانی الویوس (1996)، مقیاس شایستگی اجتماعی فلنر (2002) و مقیاس دشواری تنظیم هیجان گرتز و روئمر (2004) بود. گروه آزمایش 8 جلسه آموزش ذهن آگاهی دریافت و در این مدت گروه گواه هیچ آموزشی دریافت نکرد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس در برنامه SPSS در سطح معناداری 05/0 انجام شد.
یافتهها: نتایج تحلیل کواریانس چندمتغیره نشان داد آموزش مهارتهای ذهن آگاهی بر بهبود شایستگی اجتماعی (با ضریب اثر 259/0 و 009/0=p) و کاهش بدتنظیمی هیجانی (با ضریب اثر 264/0 و 006/0=p) دانشآموزان زورگو موثر بوده است.
نتیجهگیری: بکارگیری مهارت های ذهن آگاهی بر روی دانشآموزان زورگو موثر بوده و اجرای آن میتواند پیامدهای مثبتی در زمینه های اجتماعی و هیجانی دانش آموزان زورگو به دنبال داشته باشد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی