جلد 7 - شماره سال ۱۳۹۶                   ‫جلد (7): 5 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Abbasi Kerdabadi Z, Ghamarani A. Effectiveness of Time Perspective Therapy (TPT) on Experiential Avoidance of Mothers of Girls with Intellectual Disability. MEJDS 2017; 7 :5-5
URL: http://jdisabilstud.org/article-1-744-fa.html
عباسی کردابادی زهرا، قمرانی امیر. اثربخشی درمان مبتنی‌بر افق زمان بر اجتناب تجربه‌‌ای مادران با دختر مبتلا به ناتوانی هوشی. مجله مطالعات ناتوانی. 1396; 7 () :5-5

URL: http://jdisabilstud.org/article-1-744-fa.html


1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان
2- دانشگاه اصفهان .دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی
چکیده:   (5457 مشاهده)

چکیده
هدف: تولد و حضور کودکی با ناتوانی هوشی در هر خانواده‌ای مشکلات روان‌شناختی بسیاری را برای اعضای خانواده، به‌ویژه برای مادران فراهم می‌کند؛ بنابراین ضرورت دارد که با استفاده از درمان‌های جدید، با این مشکلات مقابله کرد. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی‌بر دیدگاه زمان بر اجتناب تجربه‌ای مادران با دختر مبتلا به ناتوانی هوشی در مقطع ابتدایی شهر اصفهان صورت گرفت. 
روش‌بررسی: روش بررسی نیمه‌آزمایشی از نوع پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه کنترل بود. بدین‌منظور ۴۰ نفر از مادران با دختر مبتلا به ناتوانی هوشی مشغول به تحصیل در یکی از آموزشگاه‌های استثنایی شهر اصفهان در بهار ۱۳۹۵ بر اساس ملاک‌های ورود به مطالعه به‌شیوهٔ نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به‌طور تصادفی در دو گروه آزمایش (۲۰ نفر) و کنترل (۲۰ نفر) جایگزین شدند. ابزارهای اندازه‌گیری در این پژوهش شامل پرسشنامهٔ پذیرش و عمل- نسخهٔ دوم (بوند و همکاران، ۲۰۱۱) بود. به‌منظور تحلیل داده‌ها از آزمون تحلیل کواریانس (ANCOVA) استفاده شد. 
یافته‌ها: نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که درمان مبتنی‌بر دیدگاه زمان بر کاهش نمرهٔ اجتناب تجربه‌ای مادران با دختر مبتلا به ناتوانی هوشی از ۳۵٫۴۰ به ۳۲٫۷۰ مؤثر بوده است (۰٫۰۳۲=p). 
نتیجه‌گیری: احتمالاً ایجاد تعادل بین زمان‌های مختلف و حذف تمرکز مراجعین روی زمان‌های خاص و ایجاد نگرش مثبت به سه بُعد زمانی (گذشته و حال و آینده)، باعث کاهش نمرات اجتناب تجربه‌ای مراجعین گروه دیدگاه زمان شده است. بر‌اساس نتایج این پژوهش می‌توان از درمان مبتنی‌بر دیدگاه زمان، جهت کاهش اجتناب تجربه‌ای مادران با دختر مبتلا به ناتوانی هوشی استفاده نمود. 
 

متن کامل [PDF 534 kb]   (2394 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: روانشناسی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات ناتوانی (علمی- پژوهشی) می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Middle Eastern Journal of Disability Studies

Designed & Developed by : Yektaweb