1- دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر
چکیده: (1212 مشاهده)
زمینه و هدف: علائم روانشناختی از جمله استرس، اضطراب و افسردگی شایعترین اختلال روانپزشکی است که در بسیاری از موارد به صورت مزمن میباشد، وجود این عوامل در والدین سبب بروز علائم روانشناختی منفی در فرزندان میشود که این عوامل در آینده بر عملکرد شخصی و اجتماعی فرد تاثیر منفی دارند. هدف این پژوهش تحقیق بررسی رابطه بین عاطفه مثبت و منفی و تعارضات ادراک شده والدین با علائم روانشناختی دانشآموزان مقطع متوسطه اول شهر آزادشهر بود.
روش بررسی: روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشآموزان مقطع متوسطه اول شهرستان آزادشهر در سال تحصیلی 1397-1396 بودند که 3540 نفر (2315 نفر پسر و 1225 نفر دختر) بودند. با توجه به حجم جامعه آماری با استفاده از جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه 246 نفر برآورد شد که با استفاده از روش نمونهگیری خوشهای اعضای نمونه انتخاب شدند. بدین ترتیب که در مرحله اول 4 مدرسه (2دخترانه و 2 پسرانه) در نظر گرفته شد و سپس از هر مدرسه 3 کلاس (پایه هفتم، پایه هشتم و پایه نهم) به عنوان نمونه انتخاب شد. پرسشنامهها در کلاسها توزیع و پس از تکمیلها جمعآوری شد. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامه عاطفه مثبت و عاطفه منفی PANAS، مقیاس ادراک از تعارض بین والدین (CPIC) و پرسشنامه سنجش علائم روانشناختی (استرس، اضطراب و افسردگی،DASS-21) استفاده شده است.
یافتهها: نتایج نشان داد بین عاطفه مثبت و منفی و تعارضات ادراک شده والدین با علائم روانشناختی دانشآموزان رابطه معناداری وجود دارد (01/0>p). همچنین بین عاطفه مثبت و منفی و علائم روانشناختی دانشآموزان (استرس، اضطراب و افسردگی) دانشآموزان رابطه معناداری وجود دارد (01/0>p). بین تعارضات ادراک شده والدین و علائم روانشناختی دانشآموزان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (01/0>p). بین عاطفه مثبت و منفی و تعارضات ادراک شده بین والدین دانشآموزان دختر با پسر تفاوت معناداری وجود ندارد. بین افسردگی، اضطراب و علائم روانشناختی دانشآموزان دختر و پسر تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>p).
بحث و نتیجهگیری: بر اساس یافتههای این پژوهش میتوان نتیجه گرفت که تعارضها و بیشتر خصومتهای شدید، فراگیر و آشکار بین والدین، عوارض منفی بر کودکان دارند. بهعبارتی، محیط امن عاطفی خانواده به عنوان یک عامل خانوادگی، بر کاهش مشکلات هیجانی کودکان در زمینه کشمکشهای والدین نقش دارد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی دریافت: 1397/6/17 | پذیرش: 1398/5/5