1- گروه روان شناسی، پردیس علوم و تحقیقات خوزستان، دانشگاه آزاد اسلامی؛گروه روان شناسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی
2- گروه روان شناسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده: (806 مشاهده)
زمینه و هدف: استفاده از اینترنت و فضای مجازی و شبکههای اجتماعی تأثیرات بسیار عمیقی بر ارزشهای نوجوانان میگذارد وموجب میشود نیازهایی که قبلا توسط خانواده بر طرف میشد، امروزه ازسوی این رسانهی جدید مرتفع گردد. این پژوهش با هدف بررسی تأثیر درمان مثبت گرا بر ارتباطات مثبت خانواده با نوجوان، اعتیاد به اینترنت و بحران هویت در دختران مقطع متوسطه دوم شهرستان فلاورجان انجام گرفت.
روش بررسی: این پژوهش به روش نیمه تجربی و طرح پیش آزمون –پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. جامعه آماری این پژوهش شامل دختران نوجوان مقطع متوسطه دوم شهرستان فلاورجان (استان اصفهان) درسال تحصیلی 97-1398 و والدین آنان بود. بدین منظور با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای تعداد 40 نفر از دختران مقطع متوسطه دوم شهرستان فلاورجان انتخاب شده و به همراه والدینشان به شیوه تصادفی دردوگروه آزمایش و کنترل جایگیری شدند. ابزارهای مورد استفاده عبارت بودند از: مقیاس الگوی ارتباط درخانواده (کوئرنر و فیتزپاتریک، 2010)، مقیاس کاربری مشکل زا از اینترنت (کاپلان، 2002) و پرسشنامه بحران هویت ( احمدی، 1376). مداخله شامل 8 جلسه گروهی درمان مثبتگرا برای والدین و 9 جلسه گروهی درمان مثبت گرا برای نوجوانان بود. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد که در گروه آزمایش میانگین نمرات هرسه متغیر در پس آزمون نسبت به پیش آزمون تغییر معناداری یافته ولی در گروه کنترل تغییر محسوسی مشاهده نشد. این یافته ها نشان می دهد که درمان مثبت گرا برالگوهای ارتباطی خانواده، اعتیاد به اینترنت و بحران هویت در دختران مقطع متوسطه دوم تأثیر داشته است (01/0>P).
نتیجهگیری: میتوان نتیجه گرفت درمان مثبت گرا بر الگوهای ارتباطی خانواده، اعتیاد به اینترنت و بحران هویت در دختران مقطع متوسطه دوم موثر بود.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی