زمینه و هدف: فرسودگی شغلی ناشی از استرس و کیفیت زندگی ضعیف سبب تحلیلرفتن قوای جسمی و روانی فرد میشود. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطهٔ استرس شغلی و کیفیت زندگی با فرسودگی شغلی در کارکنان کنترل ترافیک هوایی بود.
روشبررسی: پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی-تحلیلی و همبستگی بود. جامعهٔ آماری پژوهش را ۲۶۰ نفر از کارکنان کنترل ترافیک هوایی در سال ۱۳۹۸ در تهران تشکیل دادند. برای گردآوری دادهها از پرسشنامۀ استرس شغلی (اسیپو و اسپوکان، ۱۹۹۸)، فرم کوتاه مقیاس کیفیت زندگی (سازمان جهانی بهداشت، ۱۹۹۶) و پرسشنامهٔ فرسودگی شغلی (ساعتچی و هومن، ۱۳۸۷) استفاده شد. تحلیل دادهها بهروش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون در سطح معناداری ۰٫۰۵ به کمک نرمافزار SPSS نسخۀ ۲۰ انجام شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که بین کیفیت زندگی و فرسودگی شغلی (۰٫۰۰۱>p و ۰٫۲۸-=r) و استرس شغلی با فرسودگی شغلی (۰٫۰۰۱>p و ۰٫۲۴=r) همبستگی معناداری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای کیفیت زندگی (۰٫۰۰۱>p و ۰٫۲۴-=Beta) و استرس شغلی (۰٫۰۰۱>p و ۰٫۳۱-=Beta) توان پیشبینی فرسودگی شغلی را در کارکنان کنترل ترافیک هوایی دارند.
نتیجهگیری: باتوجه به نتایج پژوهش حاضر، با متغیر فرسودگی شغلی میتوان کیفیت زندگی و استرس شغلی را پیشبینی کرد. همچنین کارکنان دارای استرس شغلی زیاد و کیفیت زندگی ضعیف، فرسودگی شغلی بیشتری دارند.