چکیده
زمینه و هدف: پریشانی روانشناختی، اصطلاحی کلی برای توصیف احساسات یا هیجانات ناخوشایندی است که با مجموعهای از علائم بیماری روانی مانند باورهای فراشناختی بروز میکند. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل ساختاری رابطهٔ باورهای فراشناختی با پریشانی روانشناختی با نقش میانجی بهزیستی روانشناختی در مددجویان مرد زندانی انجام شد.
روشبررسی: مطالعهٔ حاضر بهروش همبستگی و از نوع مدلسازی معادلات ساختاری بود. جامعهٔ آماری پژوهش را تمامی زندانیان مرد اردوگاه حرفهآموزی و کاردرمانی شهرستان چناران واقع در استان خراسان رضوی در سال ۱۳۹۹ به تعداد ۲۷۰۰ نفر تشکیل دادند. از این بین، ۳۵۰ نفر با استفاده از نمونهگیری دردسترس انتخاب شدند. شرکتکنندگان به فرم کوتاه پرسشنامهٔ فراشناخت (ولز و کارترایت هاتون، ۱۹۹۷) و پرسشنامهٔ افسردگی، اضطراب، استرس (لاویبوند و لاویبوند، ۱۹۹۵) و فرم کوتاه مقیاس بهزیستی روانشناختی ریف (ریف، ۱۹۸۹) پاسخ دادند. تحلیل دادهها با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری با نرمافزارهای آماری SPSS نسخهٔ ۲۵ و Amos نسخهٔ ۲۴ صورت گرفت. سطح معناداری آزمونها در این پژوهش ۰٫۰۵ در نظر گرفته شد.
یافتهها: نتایج نشان داد، ضرایب مسیر مستقیم بین باورهای فراشناختی بر بهزیستی روانشناختی منفی و معنادار (۰٫۰۰۲=p، ۰٫۲۷۳-=ß) و بر پریشانی روانشناختی مثبت و معنادار است (۰٫۰۰۱=p، ۰٫۳۰۰=ß)؛ همچنین ضریب مستقیم بهزیستی روانشناختی بر پریشانی روانشناختی منفی و معنادار است (۰٫۰۰۲=p، ۰٫۵۰۴-=ß). ضریب اثر غیرمستقیم باورهای فراشناختی بر پریشانی روانشناختی نیز مثبت و معنادار است (۰٫۰۰۱=p، ۰٫۱۳۸=ß). شاخصهای نکویی برازش مدل مشخص کرد، بهزیستی روانشناختی رابطهٔ باورهای فراشناختی و پریشانی روانشناختی را میانجیگری میکند (۰٫۹۵=CFI، ۰٫۰۶=RMSEA).
نتیجهگیری: براساس نتایج این پژوهش میتوان گفت، بهزیستی روانشناختی، روابط ساختاری باورهای فراشناختی را با پریشانی روانشناختی میانجیگری میکند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |