1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد
چکیده: (77 مشاهده)
زمینه و هدف: پریشانی روانشناختی یک اصطلاح کلی برای توصیف احساسات یا هیجانات ناخوشایندی است که با مجموعهای از علائم بیماری روانی مانند باورهای فراشناختی بروز مینماید. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف روابط ساختاری باورهای فراشناختی با پریشانی روانشناختی: نقش میانجی بهزیستی روانشناختی انجام شد.
روش بررسی: مطالعه حاضر به روش همبستگی و از نوع مدلسازی معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری شامل 350 نفر از زندانیان زندان چناران در سال 1399 بود که با استفاده از نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. شرکتکنندگان به فرم کوتاه پرسشنامه فراشناخت ولز (1997)، مقیاس افسردگی، اضطراب، استرس، لاویبوند، لاویبوند (1995) و فرم کوتاه پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف (1989) پاسخ دادند. دادهها با استفاده از مدلیابی معادلات ساختاری با نرمافزارهای آماری Spss-25 و Amos-24 تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد اثر مستقیم باورهای فراشناختی بر بهزیستی روانشناختی منفی و معنادار (01/0≥P، 27/0-=g) و بر پریشانی روانشناختی مثبت و معنادار است (01/0≥P، 30/0=g). اثر مستقیم بهزیستی روانشناختی بر پریشانی روانشناختی نیز منفی و معنادار است (05/0≥P، 50/0-=b). بررسی ضرایب استاندارد شده اثرات غیرمستقیم نشان داد که اثر غیرمستقیم باورهای فراشناختی بر پریشانی روانشناختی به واسطه بهزیستی روانشناختی مثبت و معنادار است (01/0>P، 14/0=IF). شاخصهای برازش مدل نیز بیانگر آن بود که مدل مفهومی از برازش مطلوبی برخوردار است.
نتیجهگیری: بر اساس نتایج این پژوهش میتوان گفت که باورهای فراشناختی و بهزیستی روانشناختی میتوانند مدل مطلوبی برای پیشبینی پریشانی روانشناختی باشند که میتوان در سطوح درمانی از این مدل استفاده کرد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی